Uyku Apnesi Ankara

Uyku apnesi Ankara, uyku sırasında bireyin solunumun anlık olarak durması veya yüzeysel hale gelmesi ile karakterize olan bir hastalıktır. Hayati  önem taşıyan solunum faaliyeti, otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Yani solunumda görevli olan dokular ve organlar, diğer pek çok hayati fonksiyon gibi biz farkında olmasak da işlev görmeye devam ederler. Çünkü solunumun anlık olarak aksaması bile beyin gibi önemli organlar için çok risklidir. Bu yüzden de uyku sırasında bile nefes alıp vermeye devam ederiz.

Bununla birlikte bazı hastalıklar veya dokulardaki işlev kayıpları; uyku sırasında nefes alıp vermemizi zorlaştıran, anlık olarak solunumun durmasına neden olan sorunlara yol açabilir. Uyku apnesinin birden fazla türü vardır ve farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkabilmektedir. Yol açtığı tehlikeler sebebiyle ihmal edilmemeli ve gerekli değerlendirmeler sonucunda en kısa sürede uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Yazımızın devamında ‘’Uyku apnesi tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Uyku apnesi tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Uyku apnesi belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Uyku apnesi tehlikeli bir hastalık mıdır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara uyku apnesi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi, uyku esnasında solunumun durması ya da yüzeysel hale gelmesi olarak tanımlanabilecek ciddi bir rahatsızlıktır. Uyku esnasında solunum kesintiye uğradığında, kandaki oksijen seviyesi düşer ve beyin uyarılarak uyanıklığa geçilir, solunum tekrar başlar. Bu hastaların çoğunda şiddetli horlama şikayeti vardır. Uyku esnasında hasta horlarken solunumu bir süre durur, sesi kesilir ve sonra yine şiddetli bir horlama ile solunum başlar. Bu durumu hastanın yakınları fark edebilir. Hasta ise kalitesiz bir uyku söz konusu olduğu için gündüz uyku hali, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu gibi yaşam kalitesini etkileyen durumlardan şikayetçidir. Uyku apnesi çoğunlukla havayolunun tıkanmasına bağlı olarak ya da nadiren sinir sistemini etkileyen hastalıklar nedeniyle olmaktadır.

Uyku Apnesi Neden Olur?

Uyku apnesinin; tıkayıcı (obstrüktif), merkezi(santral) ve bu ikisinin birlikte olabildiği karma olmak üzere üç tipi vardır. Bu tiplere göre uyku apnesinin hangi nedenden ortaya çıktığı değişiklik gösterebilir. Tıkayıcı uyku apnesi; üst solunum yolunun, bu yol üzerinde bulunan herhangi bir doku sebebiyle anlık olarak kapanmasıdır. Bu tip uyku apnesine üst solunum yolunda çeşitli düzeylerde daralmaya neden olan bademcik büyümesi, yumuşak damak sarkması, dil kökünde büyüme gibi durumlar ya da aşırı kilolu olmak yol açabilir. Merkezi uyku apnesi ise, beyindeki solunumdan sorumlu olan bölgenin, solunum işlevini ideal bir şekilde kontrol edememesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu sorun ciddi bir nörolojik hastalık nedeniyle veya ilaç istismarı gibi nedenlerden meydana gelebilir.

Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Uyku apnesi belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Uyku sırasında solunumun kesintiye uğraması ve ani olarak soluk soluğa uyanarak solunumun başlaması. Uyku boyunca tekrarlayan bu durumu hastanın kendisi değil, eşi ya da yakınları fark edebilir.
  • Yüksek sesle horlama
  • Gün içerisinde aşırı uyku hali ve yorgunluk
  • Uykusuzluk (derin uyku uyuyamama)
  • İşte, okulda ve sosyal yaşam aktiviteleri sırasında performans kaybı, dikkat sorunları
  • Sabah olan baş ağrısı
  • Aşırı sinirlilik, unutkanlık, depresyon.

Uyku apnesi belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Uyku Apnesi Kimlerde Görülür?

Uyku apnesi her yaştan ve cinsiyetten bireyi etkileyebilmektedir. Bununla birlikte tıkayıcı uyku apnesi 40 yaşının üzerindeki erkeklerde daha sık görülür. Özellikle boyun bölgesi kalın ve kısa, kilolu ve alt çenesi geride kişilerde uyku apnesinin görülme riski daha fazladır. Ancak zayıf ve yapısal bir sorun olmayan kişilerde de uyku apnesi görülebilir. Uyku apnesi geniz eti ve bademcik büyüklüğü olan çocuk hastalarda da görülebilir.

Uyku Apnesi Tehlikeli Mi?

Uyku apnesi oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Vaktinde tedavi edilmediği takdirde solunum durması, kalp krizi, kalp yetmezliği, felç ve ani ölüm gibi son derece tehlikeli tabloların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca uyku kalitesinde düşme; gündüz uykululuk hali, dikkat eksikliği, iş verimliliğinde ve okul başarısında düşme, cinsel isteksizlik, depresyon gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sonuçlara neden olur. Dahası  gündüz uykuluk hali nedeniyle bu kişilerde trafik kazası geçirme riski artmaktadır.

Uyku Apnesi Tanısı Nasıl Konulur?  

Uyku apnesinin tanısı için öncelikle hastanın ayrıntılı hikayesi alınmalı ve KBB muayenesi yapılmalıdır. Özellikle muayene odası şartlarında kameraya bağlı ve burundan ilertilen kıvrılabilir fleksible fiberoptik endoskopik muayene ile üst hava yolundaki daralmaya neden olan bölgeler incelenir. Ayrıca radyolojik değerlendirmelere ihtiyaç duyulabilir. Ancak uyku apnesi kesin tanısı ve hastalığın şiddetinin belirlenmesi için mutlaka uyku testine ihtiyaç bulunmaktadır. Uyku testi (polisomnografi), uyku laboratuvarında uyku esnasında çok çeşitli parametrelerin incelendiği bir tetkiktir. Uyku apnesinin tipi, durumu ve şiddeti hakkında bilgi veren bu tetkik sonucunda uygun tedavi planlanabilir.

Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uyku apnesi tedavisinde; hastalığın şiddeti ve hastanın yapısal sorununa yönelik çeşitli ameliyat yaklaşımları ve cihaz uygulamalarına başvurulması mümkündür. Yetişkinlerde tedavi seçenekleri temel olarak; yumuşak damak, küçük dil, bademcik, dil kökü ve kemiklere yönelik ameliyatlar ya da hava yollarında pozitif basınç oluşturmak ve uyurken hava yollarının kapanmasını önlemek amacıyla özel bir maske (PAP cihazına bağlı) kullanılmasıdır. Çocuklarda ise bademcik ve geniz eti ameliyatları gerçekleştirilebilir.

Uyku Apnesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Uyku apnesinin tedavisi çocuklarda bademcik, geniz eti ameliyatları ile birkaç saat içerisinde tamamlanır. Yetişkinlerde ise tedavi süresi,  hastalığın şiddeti ve yapısal sorunun seviyesine uygun uygulanacak cerrahiye göre değişiklik gösterir. Ayrıca hastanın ömür boyu uyurken maske kullanımı gerekli olabilir.

Ankara Uyku Apnesi Tedavisi Fiyatları

Ankara uyku apnesi tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Call Now Button