Tükürük Bezi Hastalıkları Ankara

Tükürük bezi hastalıkları Ankara, tükürük bezi kitleleri, enfeksiyonları ve fonksiyon bozukluklarından meydana gelir. Baş boyun bölgesinde 6 adet büyük tükürük bezinin yanı sıra ağız, dudak ve damak gibi bölgelerde çok sayıda küçük  tükürük bezi yer alır. Bu bezler tükürük isimli bir salgı üretirler. Tükürük, içerisinde sindirime yardımcı olan çeşitli enzimler barındırır. Bu sayede karbonhidrat gibi besin öğelerinin sindirimi henüz ağız içerisindeyken başlamış olur. Tükürük sıvısının bir diğer görevi ise ağzın nemli kalmasına yardımcı olmaktır. Aynı zamanda tükürük, ağız ve boğazı zararlı mikroorganizmalara ve benzer yapılara karşı korumaktadır. Bu yüzden tükürük bezlerinin görevlerine sorunsuz bir şekilde devam etmeleri ve tükürük üretmeleri son derece önemlidir. Ancak tükürük bezlerini etkileyen bazı hastalıklar, bahsi geçen görevin kesintiye uğramasına yol açabilir. Bu hastalıklar arasında tükürük bezi taşları, tükürük bezi enfeksiyonları ve tükürük bezi kitleleri bulunur. Bahsi geçen hastalıklar günümüzde Kulak Burun Boğaz Doktorları tarafından gerçekleştirilen gelişmiş tedaviler ile ortadan kaldırılabilirler.

Yazımızın devamında ‘’Tükürük bezi hastalıkları neden olur?’’, ‘’Tükürük bezi hastalıkları nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Tükürük bezi hastalıkları tehlikeli mi?’’ ve ‘’Tükürük bezi hastalıklarının tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara tükürük bezi hastalıkları tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Tükürük Bezi Nedir?

Tükürük bezi, ağız içindeki çeşitli bölgelerde yer alan ve tükürük salgılamakla görevli olan, özel bir salgı bezidir. Majör yani büyük 6 adet tükürük bezi ağız içine boşalır. Ayrıca binlerce minör veya küçük tükürük bezleri burun, sinüsler, ağız, boğaz, yutak ve gırtlakta bulunur ve bu yapıların nemlendirilmesi açısından çok önem taşır. Tükürük bezleri tükürük salgısının  düzenli olarak üretilmesinden sorumludur. Bu sayede tükürük salgısı karbonhidratların sindirimine yardımcı olabilir, ağzı nemli tutabilir ve ağzın çeşitli mikroorganizmalardan korunmasına yardımcı olabilir.

Tükürük Bezi Hastalıkları Nedir?

Tükürük bezi hastalıkları, tükürük bezlerinin yapısını etkileyen ve bu bezlerin ideal bir şekilde çalışmasını önleyen hastalıklardır. Tükürük bezlerinde yaygın bir şekilde görülen hastalıklardan bazıları şu şekilde sıralanabilir.

  • Tükürük Bezi Taşı: Tükürük içerisinde yer alan kalsiyum kristallerinin, tükürük bezlerinde veya tükürük kanallarında bütünlük kazanması sonucu ortaya çıkan zararlı yapılardır.
  • Tükürük Bezi Şişmesi: Tükürük bezi şişmesi, çeşitli virüslerin veya bakterilerin tükürük bezlerinde yol açtığı enfeksiyon sonucu meydana gelen rahatsızlıktır. Bununla birlikte parotis ve submandibüler bezde özellikle taşların sebep olduğu tıkanıklıklar da tükürük bezi şişmesine yol açabilir.
  • Tükürük Bezi Kitlesi: Tükürük bezi kitlesi, çoğunlukla iyi huylu olan yapılardır. Bu kitleler çoğu zaman kistik bir yapıya sahiptirler veya lenf nodlarının şişmesi sonucu ortaya çıkarlar. Bununla birlikte kötü huylu bir yapıya sahip olmaları, yani kanser olmaları da mümkündür.

Tükürük bezi hastalıkları bu şekilde sıralanabilir.

Tükürük Bezi Hastalıkları Neden Olur?

Tükürük bezi hastalıkları pek çok farklı nedenden meydana gelebilirler. Bu nedenler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Tükürük bezlerinde meydana gelen enfeksiyonlar tükürük bezi iltihaplarına ve şişliklerine yol açabilir.
  • Tükürük bezlerindeki tükürük dolaşımının etkilenmesi ile birlikte bezlerde ve kanallarda tükürük bezi taşı meydana gelebilir.
  • Genetik etmenler, hormonlar veya radyasyon maruziyeti gibi sorunlar tükürük bezlerinde tümör oluşumuna yol açabilirler.
  • Sigara kullanımı ve benzeri zararlı alışkanlıkların da tükürük bezi hastalıklarına yol açabileceği bilinmektedir.

Tükürük bezi hastalıklarının nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

Tükürük Bezi Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Tükürük bezi hastalıkları şu gibi belirtilere yol açabilirler:

  • Tükürük bezlerinde ağrılı veya ağrısız şişlik.
  • Tükürük bezinde kitle oluşması.
  • Tat alma duyusunun azalması veya bozulması.
  • Ağız kuruluğu.
  • Uzun süre devam eden ağız kuruluğuna bağlı olarak diş çürümesi.

Tükürük bezi hastalıklarının belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Tükürük Bezi Hastalıkları Tehlikeli Mi?

Tükürük bezi hastalıkları çoğu zaman tehlikeli değillerdir. Ancak ağrı ve ağız kuruluğu gibi yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen belirtilere neden olabilirler. Bu bile tedavi edilmeleri için yeterli bir sebeptir. Ancak bazen tükürük bezlerinde ve çevrelerinde kanserli kitleler ortaya çıkabilir. Bu kitlelerin kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir. Erken dönemde teşhis edilen tükürük bezi kanserleri başarı ile tedavi edilebilir.

Tükürük Bezi Hastalıkları Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tükürük bezi hastalıklarının tedavi süresi, hastalığın tipine ve detaylarına ve benzer etkenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Tükürük Bezi Hastalıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tükürük bezi hastalıkları, medikal veya cerrahi işlemlerle tedavi edilebilirler. Mesela tükürük bezlerinde meydana gelen enfeksiyonları tedavi etmek antibiyotik içerikli ilaçlar ve bol sıvı tüketimi gibi tedaviler uygulanabilir. Tükürük kanalarında meydana gelen taşların sialoendoskopi ile endoskopik olarak veya tükürük kanalı açılarak temizlenmesi mümkündür. Tükürük bezindeki kitleler; iyi huylu veya kötü huylu olsun, ameliyatla çıkarılarak tedavi edilebilir. Tükürük bezi kanserlerinde ameliyatlarından sonra radyoterapi yani ışın tedavisi ya da kemoterapi gerekebilmektedir.

Ankara Tükürük Bezi Hastalıkları Tedavisi Fiyatları

Ankara tükürük bezi hastalıkları tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Call Now Button