Spazmodik Disfoni Ankara

Spazmodik disfoni Ankara, gırtlak (larinks) bölgesindeki kasların istemsiz bir şekilde kasılması ile karakterize olan ve genellikle yetişkin çağlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Gırtlağımızda yer alan sağ ve sol ses telleri, sağlıklı bir kişide ses çıkarma ve yutma esnasında birbirine temas ederek kapanırken solunum esnasında birbirinden uzaklaşır yani açılır. Laringeal distoni olarak da isimlendirilen nörolojik bir hastalık olan spazmodik disfoni hastalığında;  ses tellerinin hareketlerini kontrol eden kaslarda, kişinin kontrol edemediği kas spazmları olmaktadır. Bu durum kişinin ses çıkarırken zorlanmasına, duraksamalar yaşamasına ve özellikle konuşma esnasında ses kesilmelerine neden olur.  Hastalığın şiddetli olduğu durumlarda belirgin konuşma bozukluğu gelişir.

Bu nedenle spazmodik disfoni hastalığı, kişinin günlük yaşamını ve sosyal etkileşimlerini  ciddi boyutta etkileyebilmektedir. Neyse ki günümüzde bu hastalığa bağlı gelişen belirtileri, çeşitli kulak burun boğaz tedavileri ile ortadan kaldırmak mümkündür. Spazmodik disfoni hastaları konuşma bozukluğu ve buna bağlı sosyal izolasyona mahkum kalmamalıdır. Yazımızın devamında ‘’Spazmodik disfoni belirtileri nelerdir?’’, ‘’Spazmodik disfoni neden olur?’’, ‘’Spazmodik disfoni tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Spazmodik disfoni tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara spazmodik disfoni hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Spazmodik Disfoni Nedir?

Spazmodik disfoni, ses tellerinin açılıp kapanmasını sağlayan gırtlak (larinks) kaslarında istemsiz kasılmalar sonucu ses tellerinin kontrolsüz olarak açılmaya ya da kapanmaya çalışması durumudur. Laringeal distoni olarak da isimlendirilen bu hastalığın, kontrolsüz açılmanın olduğu ya da kontrolsüz kapanmanın olduğu tipleri vardır. Spazmodik disfoniye sahip olan bireyler ses çıkarırken zorlanırlar ve konuşmaya  çalışırken seste kesilmeler nedeniyle güçlük çekerler.  Şiddetli olduğu durumlarda konuşma bozukluğu sosyal etkileşimleri ve iletişim seçeneklerini hasta için oldukça zorlu kılar ve hastanın yaşam kalitesini ciddi düzeyde olumsuz etkiler.

Spazmodik Disfoni Neden Olur?

Spazmodik disfoni, gırtlak kaslarının etkilenmesiyle ses tellerinin hareketini kontrol eden kaslarda spazm olması ile sonuçlanan nörolojik bir hastalıktır. Beyinde bulunan ve vücuttaki kasların hareket koordinasyonu ile ilgili bölge bu hastalıktan sorumlu tutulmaktadır. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte hastalığı başlatan nedenler olarak enfeksiyonların, travmanın, genetik nedenlerin ve stresin üzerinde durulmaktadır. Spazmodik disfoni diğer nörolojik hastalıklarla birlikte görülebilir.

Spazmodik Disfoni Belirtileri Nelerdir?

Spazmodik disfoni hastalarında, hastalığın tipine bağlı olarak çeşitli belirtiler görülür. Hastanın konuşması esnasında ses kesilmeleri ve konuşmanın boğulur gibi bölünmesi nedeniyle konuşmayı sürdürmekte zorluk çekmesi ve artmış bir çaba söz konusudur. Bu nedenle hasta konuşma esnasında oldukça gergin ve kızgın olabilir. Hatta mümkün olduğunca konuşmaktan kaçınabilir. Hastanın sesi fazlaca kısık, boğuk ve nefesli olmakla birlikte, gülme, ağlama ve öksürme normal olabilir.

Spazmodik Disfoni Kimlerde Görülür?

Spazmodik disfoni, her yaşta görülebilmekle birlikte belirtiler 30-60 yaş arasında daha sık başlamaktadır. Kadınlarda daha sık görülmektedir. Nadir görülen bir hastalık olması nedeniyle tanısı ve tedavisi gecikebilir.

Spazmodik Disfoni Tehlikeli Mi?

Spazmodik disfoni genel olarak tehlikeli bir hastalık değildir. Bununla birlikte tedavi edilmediği takdirde bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden spazmodik disfoni tedavisi ihmal edilmemelidir. Ayrıca spazmodik disfoni bazı durumlarda ciddi nörolojik hastalıklarla birlikte görülebilir. Bu nedenle diğer nörolojik hastalıklar açısından ayrıntılı incelenmesi uygun olur.

Spazmodik Disfoni Tanısı Nasıl Konulur?

Spazmotik disfoni tanısı için hastanın ayrıntılı hikayesinin alınmasının ardından  KBB muayenesi yapılır. Öncelikle ses tellerinin ve gırtlak yapılarının endoskopik muayene yöntemleri ile ayrıntılı incelenmesi ve  ses bozukluğuna neden olabilecek diğer nedenlerin araştırılması gereklidir. Özellikle burundan ilerletilen kıvrılabilir fleksible fiberoptik endoskopla yapılan muayene ile hasta konuşurken ses telleri değerlendirilir. Sesin ve konuşmanın algısal değerlendirilmesi spazmodik disfoni tanısında önemlidir. Ayrıca  nörolojik inceleme ile diğer nörolojik hastalıkların eşlik edip etmediği incelenmelidir.

Spazmodik Disfoni Tedavisi Var Mı?

Spazmodik disfoni rahatsızlığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastalığa bağlı belirtileri gidermek ya da azaltmak böylece hastanın günlük yaşamını ve sosyal etkileşimlerini kolaylaştırmak mümkündür. Uygulanacak semptomatik tedavi ile spazmodik disfoniye müdahale edilebilir ve bireyin yaşam kalitesi arttırılabilir.

Spazmodik Disfoni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Spazmodik disfoninin günümüzde en geçerli ve en etkili tedavisi gırtlakta etkilenen kaslara az miktarda yapılan botoks (botulinum toksin) uygulamasıdır. Bu tedavi özellikle ses hastalıkları konusunda deneyimli Kulak Burun Boğaz doktorları tarafından ofis ortamında (muayene odasında) yapılabilmektedir. Botoks uygulamasını takiben 48 saat içinde konuşma düzelmeye başlar ve yaklaşık 4-6 ay tedavinin etkinliği devam eder. Genellikle 6 ayda bir uygulama yapılması hastanın şikayetlerini gidermek için yeterli olmaktadır. Spazmodik disfoni hastaları konuşma bozukluğu ve buna bağlı sosyal izolasyona mahkum bırakılmamalı ve belirtilerin tedavi edilebilme seçeneği hastalara sunulmalıdır.

Spazmodik Disfoni Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Spazmodik disfoni tedavisinde en geçerli tedavi yöntemi olan ses teli botoks uygulaması çoğunlukla ofis ortamında (muayene odasında) hasta uyanıkken uygulanmaktadır. Yaklaşık 10 dakika süren bu uygulama sonrası hasta aynı gün günlük aktivitelerine dönebilir.

Ankara Spazmodik Disfoni Tedavisi Fiyatları

Ankara spazmodik disfoni tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Call Now Button