Sinüzit Ankara
Sinüzit Ankara, sinüs boşluklarının içini döşeyen mukozanın iltihaplanmasıdır. Sinüsler burun çevresinde bulunan kemiklerde yerleşmiş hava boşluklarıdır. Sinüsleri döşeyen mukozanın burun içini döşeyen mukoza ile devamlılık göstermesi nedeniyle günümüzde ‘sinüzit’ yerine ‘rinosinüzit’ kelimesi kullanılmaktadır. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, , yüzde ağrı ve basınç hissi, geniz akıntısı ve koku almada azalma olması sinüzitin en önemli belirtileridir. Bu belirtilerin süresine göre akut, subakut ve kronik sinüzitten bahsedilir. Tanıda burnun endoskopik muayenesi çok önemlidir. Akut sinüzitte ilaç tedavisi uygulanır. Kronik sinüzit ilaç tedavisine cevap vermiyorsa cerrahi tedavi yapılmalıdır. Endoskopik sinüs cerrahisi, günümüzde sinüzit ve nazal polip hastalıklarının cerrahi tedavisinde tercih edilen yaklaşımdır. Sinüzit önemsenmesi ve tedavisinin uygun yapılması gereken bir hastalıktır. Sinüzitte enfeksiyon göz, yüz kemikleri, beyin zarı ve beyne yayılabilir. Göz apsesi, menenjit, beyin apsesi gibi çok ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen belirtiler olması halinde bir Kulak Burun Boğaz doktoruna başvurulmalıdır. Yazımızın devamında ‘’Sinüzit belirtileri nelerdir?’’, ‘’Sinüzit neden olur?’’, ‘’Sinüzit tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Sinüzit komplikasyonu nedir?’’ ‘’Endoskopik sinüs cerrahisi nedir? ’’gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara sinüzit tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Sinüs Nedir?
Sinüs, burun çevresinde bulunan kemiklerde yerleşmiş hava boşluklarıdır. Alın bölgesinde (frontal) , gözler arasında (etmoid), burun sağ ve solunda yanak bölgesinde (maksiller) ve kafa içinde yerleşmiş (sfenoid) , sağda 4, solda 4 olmak üzere toplam 8 sinüs mevcuttur. Solunan havanın alt solunum yollarına ulaşmadan önce nemlendirilmesi, ısıtılması ve temizlenmesi görevleri vardır. Ayrıca kafa kemiklerinin ağırlığını azaltırlar.
Sinüzit Nedir?
Sinüzit, sinüs boşluklarının içini döşeyen mukozanın iltihaplanmasıdır. Sinüsleri döşeyen mukozanın burun içini döşeyen mukoza ile devamlılık göstermesi nedeniyle günümüzde ‘sinüzit’ yerine hem sinüs hem burun mukozası iltihaplanmasını tanımlayan ‘rinosinüzit’ kelimesi kullanılmaktadır. Sinüzit ani başlayıp 4 haftadan önce biterse akut sinüzit, 4 haftadan uzun sürüp 12 haftadan önce biterse subakut sinüzit ve 12 haftadan uzun sürerse kronik sinüzit denir. Bu süre özellikle tedavi planlaması açısından önemlidir.
Sinüzit Neden Olur?
Sağlıklı bir kişide sinüs mukozasında bulunan salgı bezleri günde yaklaşık 1 litre mukus üretir. Bu mukus ostium olarak isimlendirdiğimiz sinüs ağızları aracılığıyla burun içerisine boşalır. Sinüzit gelişmesinin en önemli nedeni sinüs ağızlarından bu mukusun boşalamayıp sinüs içerisinde kalmasıdır. Bunun nedeni mukusun sinüs ağzına taşınamaması, sinüs ağzının tıkalı olması ya da mukusun yoğunlaşmasıdır. Sinüzitin en sık nedeni üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Genellikle 1 hafta içinde bu hastalığın düzelmesiyle sinüs mukozası da iyileşir. Ancak bu aşamada, sinüslerdeki mukus burun içerisine boşalamazsa hastalık sinüslerde şiddetlenir. Sinüs ağızlarının tıkanıklığına neden olan alerji, burun içi eğrilik (septum deviasyonu), burun eti büyümesi(konka hipertrofisi) , nazal polip ya da mukusun taşınmasını bozan kistik fibrozis gibi hastalıklar sinüzitin diğer nedenleri arasında sayılabilir. Bağışıklık sisteminin bozulduğu hastalıklarda ya da diş enfeksiyonlarında da sinüzit gelişebilir.
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
Sinüzit belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Burun tıkanıklığı
- Burun akıntısı
- Geniz akıntısı
- Yüzde ağrı ve basınç hissi
- Koku almada azalma ya da kayıp
- Çocuklarda öksürük olması
- Başağrısı, diş ağrısı, göz ağrısı
- Ateş
Sinüzit Kimlerde Görülür?
Kadın ve erkek, sinüslerin gelişimine bağlı olarak çocukluktan itibaren tüm yaşlarda sinüzit görülebilir. Ancak, ilaç tedavisinden fayda görmeyen ya da sık sinüzit geçiren hastalarda kolaylaştırıcı etmenler araştırılmalıdır. Kişide burun içi eğrilik (septum deviasyonu), burun eti büyümesi(konka hipertrofisi) gibi yapısal bozukluklar bulunması, astım, alerjik nezle ya da alerjik olmayan kronik nezlelerin olması, nazal polip varlığı, altta yatan kistik fibrozis, primer silier diskinezi gibi mukus taşınmasını bozan hastalıkların varlığı, sigara kullanımı, mantar enfeksiyonları, tümöral kitlelerin olması, çocuklarda geniz eti büyümesi sinüzit açısından kolaylaştırıcı nedenlerdir.
Sinüzit Tanısı Nasıl Konulur?
Hastanın öyküsünde belirtiler ve süreleri sorgulanır. Bu hastalarda tam bir kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır. Burun ve yüz bölgesinde hassasiyet, göz çevresinde ya da alında ödeme dikkat edilmelidir. Endoskopik burun muayenesi bu tanıda çok kıymetlidir. Burun mukozasında ödem, kızarıklık, iltihaplı akıntı, polip varlığı ve sinüs ağızlarının burun içine açıldığı alanlarda tıkanıklığa neden olabilecek anatomik bozukluklar ve geniz akıntısı incelenir. Sinüzite bağlı komplikasyonlarından şüphe duyulduğu durumlarda ya da sinüs ameliyatı planlandığı durumunda radyolojik inceleme gerekli olabilir. Bu durumda çoğunlukla sinüs bilgisayarlı tomografisi ile radyolojik değerlendirme yapılır.
Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Akut sinüzit çoğunlukla viral bir üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanır. Bu aşamada belirtilerin kendiliğinden geçmesi ve hastanın iyileşmesi beklenir. Bu dönemde serum fizyolojik ile burun yıkamanın yararı vardır. Ancak ikincil bakteriyel enfeksiyon gelişmişse tedaviye antibiyotik eklenir. Antibiyotik yanında, ilaç tedavisi olarak serum fizyolojik ile burun yıkama, kortizonlu burun spreyleri, kısa süreli kullanılması uygun olan dekonjestan burun spreyleri verilir. Kronik sinüzit tedavisinde ise öncelikle kolaylaştırıcı etmenler irdelenmelidir. Kronik sinüzitin en az 3 hafta uygulanan ilaç tedavisinden fayda görmediği durumda tedavisi cerrahidir. Günümüzde uygulanan cerrahi yaklaşım endoskopik sinüs cerrahisidir.
Sinüzit Komplikasyonu Nedir?
Sinüzit, sinüslerin çok önemli yapılarla olan komşuluğu nedeniyle komplikasyon riski olan bir hastalıktır. Bu hastalığının tedavisinin uygun yapılmadığı durumlarda ya da tedaviye cevap olmaması halinde, enfeksiyon göz, yüz kemikleri, beyin zarı ve beyne yayılabilir. Göz apsesi, menenjit, beyin apsesi gibi çok ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Komplikasyon olması halinde hastanede yatırılarak izlemi, damardan antibiyotik tedavisi ve gerekli durumlarda cerrahi müdahale yapılır. Sinüzit hastalığı, tedavi sürecinde gelişebilecek komplikasyonlar açısından dikkatli olunması gereken bir hastalıktır.
Endoskopik Sinüs Cerrahisi Nedir?
Endoskopik sinüs cerrahisi, günümüzde sinüzit ve nazal polip hastalıklarının cerrahi tedavisinde tercih edilen yaklaşımdır. Bu ameliyatta, sinüsler ve sinüslerin burun içine açılan ağızlarını (ostium) tıkayan oluşumlar temizlenerek sinüslerin burun boşluğuna boşalması yani sağlıklı fizyoloji sağlanır. Ayrıca sağlıklı burun mukozasının ve sinüs fonksiyonlarının korunduğu bir ameliyattır.
Endoskopik sinüs cerrahisinin, genel anestezi altında hasta uyutularak yapılması tercih edilir. Dışarıdan bir kesi olmadan kameraya bağlı endoskoplar kullanılarak burun içerisinden yapılır. Ameliyat esnasında açılı endoskopların ve açılı özel cerrahi aletlerin kullanımı sayesinde burun ve sinüslerde her bölgeye en ince ayrıntısına kadar hakim olunabilir. Bu ameliyatta navigasyon, balon, debrider gibi ileri teknolojik cihazlar kullanılabilir. Burun eti küçültme (konka cerrahisi), burun içi eğriliği düzeltme (septoplasti) ameliyatları da aynı seansta yapılabilir.
Ameliyat süresi hastalığın durumuna göre değişmekle birlikte yaklaşık 2 saattir. Burun içine tampon konulması tercih edilmez. Hastalar serum fizyolojik ile burun yıkamaya aynı gün başlayabilirler. 10 gün antibiyotik tedavisi verilir. Nazal polip hastalarında kortizonlu burun spreyleri ya da kortizonlu burun yıkamaya genellikle 10. günden sonra başlanır. Hastalar ertesi gün taburcu olabilirler.
Endoskopik sinüs cerrahisi günümüzde çok gelişmiş bir cerrahi yaklaşımdır. Sadece sinüzit, nazal polip gibi burun ve sinüsleri içeren hastalıklarda değil, endoskopik yaklaşımla burun içerisinden kafa tabanı ve göz bölgelerine ulaşılarak tümör ya da çok çeşitli hastalıkların tedavisi yapılabilmektedir.
Endoskopik sinüs cerrahisinde; burun ve sinüs bölgesinin karmaşık anatomisi ve göz, beyin, beyin zarı, görme siniri ve şahdamarı gibi çok önemli ve hayati yapılara olan komşuluğu nedeniyle, doktorun deneyimi, cerrahi becerisi ve anatomiye hakimiyeti çok önemlidir.
Ankara Sinüzit Tedavisi Fiyatları
Ankara sinüzit tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.