Ses Terapisi Ankara
Ses Terapisi Ankara, sesin normal ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi ve ses bozukluğunun oluşmasına katkıda bulunan davranışların azaltılması veya ortadan kaldırılması amacıyla yapılan bir tedavi yöntemidir. İnsan yaşamının en temel iletişim aracı sestir. Ses sayesinde duygu, düşünce ve iletilmek istenen mesajlar duyulabilir hale gelir. Eğer ses telleri ile ilgili bazı hastalıklar ve benzeri etmenler varsa çeşitli ses bozukluklarına yol açabilir. Bu durum hem konuşma hem de şarkı söyleme esnasında bireyin sorun yaşamasına neden olur. Ses terapisi, ses bozukluklarını iyileştirmek ve bireyin sesini ideal bir şekilde kullanmasına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilir.
Yazımızın devamında ‘’Ses terapisi hangi hastalıkları tedavi etmek için kullanılır?’’, ‘’Ses terapisi için hangi bölüme gidilir?’’, ‘’Ses terapisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Ses terapisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara ses terapisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Ses Terapisi Nedir?
Ses terapisi, bireyin ses sağlığının korunması ve sesini ideal bir şekilde kullanabilmesi için etkili ve rahat bir şekilde ses üretiminin düzenlenmesi amacıyla yapılan terapi uygulamasıdır. Bazı durumlarda ise ses telleri ile ilgili bir sorunu iyileştirmek değil, ses tellerinin altta yatan durumu dikkate alınarak kötüleşmeyi önlemek ve mümkün olan en iyi sese sahip olmayı sağlamak olabilir. Terapide temel hedef; bireye özgü, mümkün olan en iyi sesi bularak günlük yaşamına yerleştirilmesidir. Bu sayede bireyin ses yüksekliği, ses tonu ve ses vurgusu ile alakalı sorunlar ortadan kaldırılabilir; ses kalitesi iyileştirilebilir.
Ses Terapisi Hangi Hastalıkları Tedavi Etmek İçin Yapılır?
Ses terapisi hizmeti almak isteyen bireyin, kesin olarak bir ses bozukluğuna sahip olması gerekmez. Sesini doğru ve etkili kullanmak isteyebilir. Bununla birlikte ses terapisi genellikle şu gibi ses sorunlarının tedavi sürecinde tercih edilmektedir:
- Ses teli felcine bağlı gelişen ses sorunları
- Ses teli nodülleri
- Psikojenik disfoni
- Kas gerilim disfonisi
- Doğumsal ses teli sorunları
- Cinsiyet karakteristiği ile uygun olmayan ses tonu sorunu,
- Ses teli ameliyatları sonrasında doğru ses üretimine ihtiyacı olanlar,
- Yaşlılığa bağlı ses tellerinde güçsüzlüğü olanlar
Ses terapileri yukarıda belirtilen sorunlarda tek başına bir tedavi yöntemi olarak uygulandığı gibi, aynı zamanda tıbbi tedavi veya cerrahi tedavi öncesi ve sonrasında destekleyici olarak da uygulanabilir.
Ses Terapisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Ses terapisi öncesi terapiye uygunluk ve ses bozukluğunun nedeninin ortaya konması için kişi Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından ayrıntılı olarak incelenmelidir. Ses bozukluğunun altında ses teli kanseri gibi çok ciddi durumlar olabileceği için tüm yönleriyle ele alınması doğru olur. Bu hastalarda, özellikle ses dalgalarının gözle ayırt edilebilecek şekilde muayenesini sağlayan videolaringostroboskopik inceleme ile ses tellerinin ve gırtlak yapılarının değerlendirilmesi önemlidir. Ayrıca hastanın sesinden ne düzeyde şikayeti olduğu ve klinisyenin hastanın sesinde tespit ettiği bozukluklar, standardize edilmiş ölçeklerle algısal olarak değerlendirilir. Ayrıca kişinin ses kaydı üzerinden ses analizi yapılarak rakamsal değerler elde edilir. Elde edilen tüm veriler ışığında Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanı, Dil ve Konuşma Terapisti ve özellikle profesyonel ses kullanıcıları için Şan Terapisti hasta için en uygun terapi programını belirleyecektir.
Ses Terapisi Ne Kadar Sürer?
Ses terapisi genellikle 40 ila 50 dakika kadar süren seanslar halinde yapılır. Uygulamanın kaç seans süreceği, bireyin sahip olduğu soruna veya edinmek istediği kazanımlara göre değişiklik gösterebilir.
Ses Terapisi Nasıl Yapılır?
Ses bozukluğunun tedavisinde kullanılabilen ve uygulanabilecek çok sayıda ses terapi tekniği vardır. Ancak ses terapisine yönelik yaklaşım kişiden kişiye farklılık gösterir. Ses terapisine başlamadan önce, bireyin ses sorunun altta yatan faktörlerin bilinmesi gerekir. Bu amaçla bireyin ses tellerinin görüntülemesi, sesin analizi ve hastanın gösterdiği ses semptomlarının değerlendirmesi önemlidir. Daha sonra ise bireyin ihtiyaçlarına ve taleplerine uygun bir terapi süreci planlanır. Bu planlamaya hasta da aktif olarak katılır. Ses terapisi, belli aralıklarla gerçekleşen seanslar halinde yapılır. Seanslar, hastanın kendisini rahat hissedebileceği bir ortamda gerçekleştirilir. Terapi süreci boyunca bireye özel planlanan egzersizler ile gerçekleştirilir.
Ses Terapisi Yöntemleri Nelerdir?
Ses terapi yöntemlerinin 3 temel bileşeni vardır. Bunlar;
Eğitim: Ses problemi olan kişinin, sorunun doğasını ve sesini kullanma şeklinin ses sorununa nasıl katkıda bulunduğunu bilmesi gerekir. Bu nedende kişiye sesin nasıl oluştuğunu ve kişide var olan sorunun anlatılmasını içerir.
Ses Hijyeni: Ses terapisinin en temel aşamalarından biridir. Ses hijyeni hem ses probleminin gelişmesini önlemek hem de tedaviye destekleyici bir program olarak kullanılabilir. Kişi sesine en iyi şekilde nasıl dikkat edebileceğini öğrenir. Reflünün soruna katkıda bulunduğu düşünülen durumlarda (acılı, baharatlı, yağlı yiyecekler vs.) reflüye karşı önerileri içerir. Sıvı alımı kritik öneme sahiptir, kişinin su alımını arttırması ve vücuttan sıvı atılımını artıran kafein gibi maddeleri azaltması konusunda danışmanlık verilir. Ayrıca boğaz temizleme, yüksek sesle konuşma ve bağırma gibi kötü ses kullanım davranışları konusunda bilgilendirilir.
Direkt Vokal Egzersizler: Terapinin bu aşamasında her kişiye özel olarak ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilir. Bu aşamada doğru ses üretiminin öğretilmesi için bireyselleştirilmiş egzersiz programlarıyla ilgilidir. Programlar seanslar sırasında sürekli olarak izlenir ve gerektiğinde değiştirilir. Bu egzersizlere rezonans ses terapisi, vokal fonksiyon egzersizleri, gırtlak masajı, lax vox teknikleri örnek verilebilir.
Ses Terapisi Boyunca Nelere Dikkat Edilmeli?
Ses terapisine katılan bireyler, terapi süreçleri boyunca şu gibi noktalara dikkat etmelidirler:
- Ses terapisi genel olarak zaman alan bir süreçtir. Bu süreçte birey sabırlı olmalı ve motivasyonunu yitirmemelidir.
- Terapi seanslarında yapılan egzersizler, evde düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
- Çığlık atma, bağırma, aşırı ağlama, boğaz temizleme, uzun süreli yüksek sesle konuşma gibi ses tellerine zarar veren davranışlardan kaçınılmalıdır.
- Sigara kullanımı gibi etmenler ses tellerine zarar verebilir, bu yüzden ses terapisi boyunca ve sonrasında sigara kullanımı tavsiye edilmez.
- Ses terapisine katılan bireyler süreç hakkında düzenli olarak doktorlarına/terapistlerine geri bildirimde bulunmalıdır.
- Ses terapisini gerçekleştiren doktor/terapisti ile açık bir şekilde iletişim kurulmalıdır. Birey terapi süreciyle ilgili endişelerini doktoru/terapisti ile paylaşmalı, merak ettiği konular hakkında doktoruna danışmalıdır.
Ses terapisi boyunca hastalar bu gibi noktalara dikkat edebilirler.
Ankara Ses Terapisi Fiyatları
Ankara ses terapisi fiyatları, terapi uygulamasının detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.