Ses Teli Kanseri Ankara

Ses teli kanseri Ankara, boynumuzun ön kısmında yer alan ve boşluklu bir yapı olan gırtlak (larinks); sağ ve sol iki adet ses telinin bulunduğu glottik bölge, ses tellerinin üstünde bulunan supraglottik bölge ve ses tellerinin altında subglottik bölgeden oluşmaktadır. Gırtlak kanseri bu üç bölgeden de kaynaklanabilir.  Ses teli kanseri, gırtlak kanserinin bir kısmını oluşturmaktadır. Gırtlak kanseri, gırtlakta bulunan dokularda hücrelerin kontrolünü kaybetmesi sonucu kötü huylu kitlelerin oluşmasıdır. Gırtlak kanseri Türkiye’de en sık görülen baş-boyun kanseridir. Gırtlak kanserinin en sık bulgusu ses kısıklığıdır. Özellikle kanser ses teli ve yakınında olduğu zaman ses kısıklığı bulgusu uyarıcı olmakta ve aslında bu sayede kanser tanısı erken konulabilmektedir. Bunun yanında nefes darlığı, boyun bölgesinde şişlik, yutma bozukluğu en sık görülen diğer bulgulardır.

Sigara bağımlılığı gırtlak kanserinin en önemli etkenidir.  İki haftadan uzun süren ses kısıklığı olan bir kişinin mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Özellikle bu kişi sigara bağımlısı ise kanser riski artmaktadır. Gırtlak kanserinde erken tanı ile hastalığın erken evrede yakalanması tedavi  başarısını belirleyen  en önemli faktördür. Yazımızın devamında ‘’Ses teli kanseri tanısı nasıl konur?’’, ‘’Ses teli kanserinin tedavisi var mı?’’ ve ‘’Ses teli kanseri tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara ses teli kanseri hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Ses Teli Kanseri Nedir?

Ses teli kanseri, ses tellerindeki sağlıklı hücrelerin bozulması ve kontrolsüz hücrelerin, ses tellerinde meydana getirdiği kötü huylu kitleler ile karakterize bir gırtlak kanseri türüdür. Ses telleri beş katmanlı çok özel bir yapıya sahiptirler. Özellikle en içte yer alan epitel katmanında, sigara kullanımı gibi etmenler sonucu hücre farklılaşmaları meydana gelebilir. Buna bağlı olarak epitel katmanda kanser öncüsü olabilen beyaz ya da kırmızı alanlar, kalınlaşmalar ortaya çıkabilir. Bu alanlarda kanserleşme gerçekleşirse ses tellerinin derin katmanlarına ve  gırtlağın diğer bölümlerine yayılabilir, uzak organlara sıçrayabilir. Ses teli kanseri çoğunlukla ses kısıklığı ile kendini belli ettiği için erken evrede yakalanabilir. Erken evrede tedavinin başarı oranı çok yüksektir.

Ses Teli Kanseri Neden Olur?

Ses teli kanserinin en yaygın rastlanılan nedeni sigara kullanımıdır. Sigara kullanımı tüm gırtlak kanserleri için  risk faktörüdür. Sigara kullanımı sebebiyle maruz kalınan dumanın içerisinde, hücrelerin yapılarında değişikliklere neden olabilecek pek çok kimyasal yer alır. Sigara içmeyen kişilerde de nadiren gırtlak kanseri olabilmektedir.  Sigara dışında genetik faktörler, Human Papilloma Virüsü (HPV), reflü ve ileri yaş ses teli kanseri riskini arttıran nedenlerdir.

Ses Teli Kanseri Belirtileri Nelerdir?

  • Ses kısıklığı
  • Nefes darlığı
  • Boyunda şişlik
  • Yutma bozukluğu
  • Boğazda takılma ya da yabancı bir cisim varmış hissi
  • Uzun süren boğaz ağrısı
  • Uzun süren kulak ağrısı

Ses teli kanseri, en sık ses kısıklığı olmak üzere bu belirtiler ile kendini gösterebilir. Bu belirtiler, birçok kulak burun boğaz hastalığı  nedeniyle görülebilir ve her zaman kanser belirtisi değildirler. Ancak, bu belirtilerin biri ya da birkaçı, iki haftadan daha uzun sürüyorsa mutlaka bir Kulak Burun Boğaz Uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve doğru tanının konulması gerekir. Özellikle sigara kullanan ileri yaştaki hastalarda bu belirtiler ihmal edilmemelidir.

Ses Teli Kanseri Kimlerde Görülür?

Ses teli kanseri genellikle sigara kullanan ileri yaş bireylerde görülür. Bununla birlikte pasif içici olarak sigara dumanına maruz kalan kişilerde de ortaya çıkabilir. Ses teli kanserinin, erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık görüldüğü bilinmektedir. Ancak kadınlarda sigara kullanımının artması ile ses teli kanseri riski artmıştır. Ayrıca ailede kanser varlığı yani genetik faktörler, HPV virüsü taşıyıcısı olmak, reflü varlığı gibi ses teli kanseri riskini arttıran durumlar nedeni ile sigara kullanıcısı olmayanlarda ya da genç yaşta  görülebilmektedir.

Ses Teli Kanseri Tehlikeli Mi?

Ses teli kanseri, ilerleyerek ses tellerinin derin katmanlarına ve  gırtlağın diğer bölümlerine yayılabilir. Tüm kanser hastalıkları gibi ses teli kanseri de ilerleyen evrelerde metastaz yaparak uzak doku ve organlara sıçrayabilir.  Kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen bu hastalığın hayati tehlikesi bulunmaktadır. Bu nedenle erken tanı önemlidir.

Ses Teli Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Ses teli kanseri tanısında hastanın hikayesi alınır ve tam bir KBB muayenesi yapılır.  Tanıda özellikle ses telleri ve diğer gırtlak yapıları ile yemek borusu başlangıcının kameraya bağlı  endoskoplar ile ayrıntılı incelenmesi yapılır. Bu endoskoplar hasta oturur pozisyonda ağızdan ya da burundan ilerletilerek  yapılır. Böylece kaydedilen net görüntüler ile tümörün varlığı ve yaygınlığı incelenir. Ayrıca özellikle ses tellerinde bulunan tümörün ses telinin derin katlarına yayılımını stroboskopik ışık teknolojisi kullanılan videolaringostroboskopi (VLS) cihazı ile değerlendirilmesi kanser tanısında önemlidir.

Ancak bir kanser şüphesi varlığında hasta ameliyathane şartlarında genel anestezi eşliğinde uyutulurak ağız içerisinden mikroskop ve endoskoplarla  kitlenin yaygınlığı değerlendirilir ve şüpheli kitleden biyopsi amacıyla parça  alınır. Alınan biyopsi patoloji bölümünce incelenerek kesin tanı konur.

Hastalığın yaygınlığını değerlendirmek için Bilgisayarlı tomografi ve MR gerekli olabilir.

Ses Teli Kanserinin Tedavisi Nedir?

Ses teli kanseri, tedavi edilmesi mümkün bir hastalıktır. Ses teli kanseri tedavisinde çeşitli ameliyatlar, ışın tedavisi (radyoterapi) ya da  kemoterapi seçenekleri bulunmaktadır. Seçilecek tedavi şekli hastalığın evresine, hastaya ait yaş ve ek hastalıkların varlığı gibi durumlara bağlı olarak belirlenir. Ses teli kanserinde erken tanı ile hastalığın erken evrede yakalanması tedavi  başarısını belirleyen  en önemli faktördür. Birinci ve ikinci evre erken evre,  üçüncü ve dördüncü evre ileri evredir.  Erken evrede ve bazı uygun üçüncü evredeki hastalara kısmi (parsiyel) ameliyatlar yapılabilir. Kısmi (parsiyel) ameliyatlar ağız içinden lazer ya da robot kullanılarak yapılabildiği gibi boyundan kesi ile açık ameliyat şeklinde de yapılabilir. Kısmi ameliyat yapmaktaki temel amaç hastanın boğazında kalıcı delik olmadan gırtlağın  nefes alma ve konuşma  fonksiyonlarının korunmasıdır. Dördüncü evredeki hastalarda ise kısmi ameliyat şansı bulunmamakta ve gırtlağın tamamının alınması gerekmektedir.

Lazerle Ses teli Kanseri Ameliyatı Nedir?

Ses teli kanseri lazer ameliyatı deneyimli doktorlar tarafından yapıldığında, erken evre hastaların kanserden kurtulmasını  sağlarken gırtlak fonksiyonlarını koruyan bir ameliyat seçeneğidir. Ameliyathane şartlarında hasta genel anestezi ile uyutulurak ağız içerisinden ilerlenerek ve dışarıdan herhangi bir kesi olmadan yapılan bir ameliyattır. Ameliyat esnasında mikroskop ile dokular net ve ayrıntılı görülür,  lazer ve hassas cerrahi aletler ağız içerinden ilerletilir. Lazer kullanımının en önemli avantajı kanamanın çok az olması ve böylece kanserli bölgenin sınırlarının mikroskop ile çok iyi görülebilmesidir. Bu sayede kanserli bölgenin tam ve yeterli temizliği sağlanırken, sağlıklı dokular ve gırtlağın fonksiyonları korunmuş olur. Lazerle ses teli ameliyatı oldukça konforlu bir ameliyattır. Hastalar ameliyat sonrasında konuşabilir, yutabilir ve ağızdan nefes alabilir. Hasta 1 ya da 2 gün içinde taburcu olabilirler. Hastanın ses kalitesi bu ameliyatta olabildiğince korunur ve zamanla daha iyi hale gelir. Ayrıca lazerle ses teli kanseri ameliyatı olan hastaların takip sürecinde  sesin kalitesini daha iyi hale getirebilmek için ses teli dolgusu ya da açık ses teli ameliyatı gibi  seçenekler bulunmaktadır.

Ankara Ses Teli Kanseri Tedavisi Fiyatları

Ankara ses teli kanseri tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Call Now Button