Ses Teli Felci Ankara

Ses teli felci Ankara, ses teli felci ses sinirlerinin çeşitli nedenlerden dolayı etkilenmesi sonucu ses tellerinin hareket etmemesi durumudur. Gırtlakta yer alan ses telleri iki adettir ve, sağ ve sol  olmak üzere iki ses siniri ile uyarılırlar.  Ses çıkarma ve yutma esnasında her iki ses teli birbirine temas eder yani ses telleri kapanır. Ses tellerinin, akciğerden gelen hava ile titreşmesi sonucu ses dalgaları oluşur. Bu ses dalgaları, ağız bölgesindeki dokular sayesinde şekillenir  ve konuşma eylemi gerçekleşir. Solunum esnasında ses telleri birbirinden uzaklaşır yani açılır. Eğer tek ses teli çalışmıyorsa ses kısıklığı ve özellikle sıvı gıdaların nefes borusuna kaçması gibi sorunlar, eğer iki ses teli çalışmıyorsa solunum sıkıntısı yaşanır.

Ses sinirleri beyinden başlar, kafa tabanı ve boyundan ilerler, sol tarafta göğüs kafesi içerisinden geçerek tekrar boyuna döner ve gırtlakta iki tarafta ses tellerini uyarırlar. Uzun bir yol izledikleri için ses siniri felçleri ve dolayısıyla ses teli felçleri birçok nedenden dolayı gelişebilir. Ses teli felci gelişen bir kişide olası nedenlerin incelenmesi ve nedenin ortaya konması gereklidir.  Ses teli felcinin tedavisinde erken ve geç dönemde  birçok seçenek  mevcuttur. Ses teli felci tedavisi tek ya da çift taraflı olmasına göre değişiklik gösterir. Yazımızın devamında ‘’Ses teli felci nedir?’’, ‘’Ses teli felci belirtileri nelerdir?’’, ‘’Ses teli felci tedavisi var mı?’’ ve ‘’Ses teli felci tanısı nasıl konulur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara ses teli felci hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz

Ses Teli Felci Nedir?

Ses teli felci, ses tellerinin  işlevlerinden sorumlu sinirlerin zarar görmesi; buna bağlı olarak da ses tellerinin işlevlerinin ideal bir şekilde yerine getirilememesidir. Ses teli felcine bağlı olarak ses telleri yapmaları gereken açılıp kapanma hareketini yapamazlar ve hareketsiz kalırlar. Tek ya da iki ses telinin etkilenmesine bağlı olarak ses teli felci;  bireyin ses çıkarmasını, yutmasını ve solunumunu olumsuz olarak etkileyebilir.

Ses Teli Felci Neden Olur?

Ses teli felci nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Ses teli felcinin en sık nedeni baş, boyun bölgesi ve göğüs kafesi içerisinde yapılan ameliyatlardır. Tiroid (guatr), paratiroid, akciğer, boyun omurları, beyin, kalp ve büyük damarlar için yapılan ameliyatlar en sık neden olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Ses teli sinirlerinin seyri boyunca yerleşen kafa tabanı tümörü, akciğer tümörü gibi tümörler ses teli felcine neden olabilir.
  • Virüs kaynaklı bazı üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra çok daha ciddi enfeksiyonlara bağlı olarak ses teli felci gelişebilir.
  • İnme gibi nörolojik hastalıklar, ilaçlara bağlı toksisite ve sistemik hastalıklar ses teli felci nedeni olarak karşımıza çıkabilir.
  • Konjenital (doğuştan gelen) bazı hastalıklar, zor doğum gibi nedenlerle bebeklik döneminde de ses teli felci görülebilir.

Ses Teli Felci Belirtileri Nelerdir?

Tek taraflı ses teli felci belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Ses kalitesinde azalma meydana gelmesi
  • Ses kısıklığı, yani sesin eskiye kıyasla daha az çıkması.
  • Sesin hırıltılı veya soluklu bir şekilde çıkması.
  • Sesin istenilen şiddette çıkarılamaması ve ses kontrolünde zayıflama.
  • Konuşurken çabuk yorulma
  • Kişinin yemek yerken özellikle sıvı gıdalarla yutma sorunları yaşaması. Örneğin, su içerken boğuluyormuş gibi hissetmesi ve sık öksürmesi.

Çift taraflı ses teli felci belirtileri ise:

  • Felçli ses tellerinin pozisyonlarına bağlı olarak değişen derecelerde kişinin solunum   sıkıntısı olmasıdır. Şiddetli durumlarda hasta otururken dahi ciddi solunum sıkıntısı  vardır ve acil müdahale gerektirebilir. Bu hastalarda gece sesli nefes alma şikayeti vardır.

Ses Teli Felci Kimlerde Görülür?

Ses teli felci; guatr (tiroid), paratiroid, boyun fıtığı, akciğer ya da kalp ameliyatı gibi ameliyatlar geçirenlerde, akciğer kanseri ya da kafa tabanı tümörü gibi hastalıkları olanlarda, üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerde ya da bazı nörolojik ya da sistemik hastalıkları olanlarda görülebilir.

Ses Teli Felci Tehlikeli Mi?

Ses teli felcinin nedeni, altta yatan önemli bir hastalık olabileceği için ses teli felcinin nedeninin mutlaka ortaya konması gerekir. Ayrıca; tek taraflı ses teli felcine bağlı olarak yutma esnasında nefes borusuna ve akciğerlere gıda kaçışı nedeniyle yetersiz beslenme ya da zatüre gibi ciddi durumlar gelişebilir. Çift ses teli felcine bağlı olarak  ise hastanın hayatını tehdit edebilecek düzeyde ciddi solunum sıkıntısı gelişebilir. Bu yüzden ses teli felci önemli bir rahatsızlıktır ve tedavisi aksatılmamalıdır.

Ses Teli Felci Türleri Nelerdir?

Ses teli felcinin iki farklı türü vardır, bunlar:

  • Tek Taraflı Ses Teli Felci: Ses tellerinden yalnızca biri etkilenmiştir, etkilenen ses teli hareketsiz kalır, bu yüzden de hareketsiz kalan ses telinin pozisyonuna bağlı olarak, ses telleri birbirlerine temas etmezler ve aralarındaki  uyum kaybedilir.
  • Çift Taraflı Ses Teli Felci: Her iki ses telinin de hareketi etkilenmiştir. Ses tellerinin hareketsiz kaldığı pozisyona bağlı olarak nefes alma esnasında ses telleri arasında olması gereken açıklık sağlanamaz.

Ses Teli Felci Tanısı Nasıl Konulur?

Ses teli felcinin nedeni mutlaka incelenmeli ve ortaya konulmalıdır. Bu nedenle ayrıntılı Kulak Burun Boğaz muayenesi ve gerekli durumlarda radyolojik ve laboratuvar incelemeler gerekmektedir.  Ses tellerinin muayenesi,  fleksible fiberoptik laringoskopi ya da videolaringostroboskopi cihazları ile muayene odasında hasta uyanıkken yapılabilmekte ve kaydedilebilmektedir.  Böylece endoskopik olarak ses tellerinin pozisyonu ve tüm gırtlak yapıları değerlendirilir. Bunun yanında standardize edilmiş ölçeklerle algısal değerlendirme ve kişinin ses kaydı üzerinden ses analizi yapılarak rakamsal değerlendirme yapılır.  Özellikle ses teli felcinde daha ileri bir tanı yöntemi olan gırtlak elektromiyografisi (larinks EMG)  tetkikine ihtiyaç duyulabilmektedir. Larinks EMG tetkiki, muayene odasında hasta uyanıkken boyundan özel ve ince iğnelerin gırtlak kaslarına ilerletilmesi ile elektrik aktivitenin incelenmesidir. Böylece hareketsiz olan ses telindeki sinir felci tanısı netleştirilmiş ve  iyileşme ihtimali incelenmiş olur.

Ses Teli Felci Tedavisi Var Mı?

Ses teli felci sebebiyle gelişen  sorunlara yönelik ofis ortamında uygulanan ya da ameliyathanede yapılan çeşitli ameliyat seçenekleri ve ses terapisi uygulamaları bulunmaktadır. Ayrıca hasarlı ses teli sinirinin onarılması ameliyatı bazı durumlarda bir tedavi seçeneğidir. Tedavinin hangi yöntemle yapılacağı altta yatan nedene, ses teli felcinin süresine, hastanın klinik özelliklerine, şikayetlerin durumuna ve ciddiyetine göre belirlenir.

Ses Teli Felci Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ses teli felci tedavisinin süresi, tedavinin hangi uygulama ile yapıldığına göre değişiklik gösterir.  Ofis ortamında uygulanabilecek işlemler çok kısa sürebilmektedir. Ameliyathane şartlarında yapılan ameliyatlar ise   birkaç saat içerisinde tamamlanır. Ses terapisi ise aralıklı seanslar şeklinde uygulanır ve  birkaç ay kadar devam edebilir.

Ses Teli Felci Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ses teli felci tedavisi temel olarak tek taraflı ya da çift taraflı olmasına,  ses teli felcinin süresine, etkilenen ses telinin hareketsiz kaldığı pozisyona ve hastanın şikayetlerinin ciddiyetine göre belirlenir.

Tek taraflı ses teli felci tedavisinde; ses tellerinin ses çıkarma ve yutma esnasında birbirlerine temas etmesi amaçlanır. Ses terapisi, ses teli dolgusu ( kapalı ses teli felci ameliyatı, enjeksiyon laringoplasti ) , açık ses teli ameliyatı (tiroplasti),  yapılabilmektedir. Ses teli dolgusu ofis (muayene odası) ortamında ya da ameliyathane şartlarında uygulanabilir. Ses teli felcinin süresine göre ses teli dolgusu olarak geçici ya da kalıcı maddeler tercih edilir.  Tek taraflı ses teli felci olan hastada ses teli felci gelişmesinden sonra olabildiğince  erken dönemde tedaviye başlanması, tedavi başarısı ve hastanın yaşam kalitesi açısından önemlidir.

Çift taraflı ses teli felci tedavisinde; ses tellerinin özellikle arka kısmında açıklık oluşturularak solunum sıkıntısının geçmesi amaçlanır. Dikişle ses telinin arkasının çekilmesi, lazerle ses teli arka kısmında kesi yapılması ya da kıkırdakların bir kısmının çıkarılması gibi çeşitli cerrahi seçenekler bulunmaktadır.

Ankara Ses Teli Felci Tedavisi Fiyatları

Ankara ses teli felci tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Call Now Button