Ses Teli Ameliyatı Ankara
Ses teli ameliyatı Ankara, ses teli hastalıklarının tedavisini sağlamak, ses kalitesini arttırmak ve kişilik özelliklerine uygun ses tonunu sağlamak amacıyla yapılan ameliyatlardır. Sıklıkla ses kısıklığı yapan ve ses kalitesini bozan ses telinde polip, kist, granülom, reinke ödemi, ses teli oluğu gibi iyi huylu hastalıklarda yapılmakla birlikte ses teli felci, ses teli kanseri ya da kişilik özelliklerine uygun ses perdesi sağlamak gibi birçok nedenden dolayı ses tellerine cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Gırtlakta yeralan ses telleri iki adettir ve beş katmanlı çok özel bir yapıya sahiptirler.
Bu katmanlı yapının korunması bu ameliyatlardaki başarının en önemli noktasıdır. Bu nedenle ses tellerine yapılacak ameliyatların hepsi Kulak Burun Boğaz uzmanları tarafından, sesteki sorunu ortadan kaldırmaya yönelik ama aynı zamanda dokulara son derece titiz davranılan ve hassas mikro cerrahi aletlerle yapılan müdahalelerdir. Ayrıca bazı hastalıkların tedavisinde ameliyatta lazer kullanılır. Ses teli ameliyatları ağız içinden yapılan kapalı ya da boyundan küçük bir kesi ile yapılan açık ameliyatlardır. Ayrıca ses tellerine muayene odası şartlarında hasta otururken ofis (muayene odasında) ortamında bazı cerrahi işlemler yapılabilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Ses teli ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Ses teli ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Ses teli ameliyatı neden yapılır?’’ ve ‘’Ses teli ameliyatı kimlere yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara ses teli ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Ses Teli Ameliyatı Nedir?
Ses teli ameliyatı, ses tellerini ilgilendiren iyi huylu ya da kötü huylu hastalıklarının tedavisini sağlamak, ses kalitesini arttırmak ve ses tellerinin yapısını yeniden düzenleyerek kişiye uygun ses tonunu sağlamak amacıyla yapılan ameliyatlardır. Ses teli ameliyatı kapsamında çok çeşitli cerrahi teknikler bulunmaktadır. Ses teli ameliyatları; ağız içinden mikroskop yardımıyla dışardan kesi olmadan yapılan kapalı teknik ya da boyundan küçük bir kesi ile yapılan açık teknik ameliyatlardır. Bunun yanında bazı durumlarda ses tellerine yapılan cerrahi işlemler muayene odasında hasta otururken ve uyanıkken yapılabilir. Bu şekilde yapılan işlemlere ‘ofis işlemleri’ ismi verilmektedir. Ses teli ameliyatları, lokal anestezi ya da genel anestezi ile yapılabilir. Her iki durumda da hastanın ameliyat boyunca ağrı ve rahatsızlık duymaması sağlanır. Seçilecek cerrahi teknik ve anestezi yöntemi hastanın ve hastalığın özelliklerine göre belirlenir.
Ses Teli Ameliyatı Neden Yapılır?
Ses teli ameliyatları çoğunlukla ses kısıklığı yapan ve ses kalitesini bozan hastalıkların tedavisinde olmakla birlikte ses tonunu düzenlemek, solunum sıkıntısını gidermek ya da yutma esnasında havayoluna gıda kaçışını engellemek gibi çok çeşitli durumlarda uygulanmaktadır. En sık ses teli ameliyatı yapılma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ses tellerinin polip, kist, granülom, reinke ödemi ve ses teli oluğu (sulkus vokalis) gibi iyi huylu hastalıklarında
- Tek taraflı ya da çift taraflı ses teli felcinde
- Ses teli kanserinde
- Ses estetiği kapsamında ses inceltmek ya da ses kalınlaştırmak amacıyla
- Spazmotik disfoni gibi ses teli spazmı olan hastalıklarda yapılır.
Ses Teli Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Ses teli ameliyatları, çeşitli hastalıklar nedeniyle her yaş grubunda kadın ya da erkek tüm bireylere yapılabilmektedir. Örneğin bebeklerde yenidoğan döneminde ses teli felci nedeniyle ses teli ameliyatı yapılabilirken, çok ileri yaşta olan hastalara ses tellerinde gelişen incelme (presbifoni) ya da ses teli kanseri gibi nedenlerle ses teli ameliyatı yapılabilir. Ses teli ameliyatları her cinsiyetteki hastalara uygulanabilir.
Ses Teli Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Ses teli ameliyatlarının süresini etkileyen pek çok faktör vardır. Bu faktörlerin başında ameliyatın hangi amaçla yapıldığı ve hangi uygulama (veya teknik) ile yapıldığı gelir. Ayrıca hastaya ait özellikler ve anestezi yöntemi de ameliyat süresini etkiler. Bu gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda ses teli ameliyatının süresi 30 ila 90 dakika arasında değişiklik gösterebilir. Doktorunuz konu hakkında gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır.
Ses Teli Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ses teli ameliyatları çok çeşitli cerrahi teknikleri içermektedir. Temel olarak iki şekilde uygulanırlar.
Mikroskopik ses teli ameliyatı (Fonomikrocerrahi): Genel anestezi (narkoz) ile yapılan bu ameliyat yönteminde ağız içinden ses tellerine ulaşılır ve mikroskop ya da endoskop ile büyük büyütmede ses tellerinde gerekli cerrahi işlem yapılır. Özellikle bu ameliyatlarda hassas mikro cerrahi aletler kullanılır. Böylece, çok özel bir yapıya sahip ses tellerinde hastalık tedavi edilirken sağlam dokular korunur.
Açık ses teli ameliyatı : Boyundan küçük bir kesi ile yapılan açık teknik ameliyatlardır. Gırtlakta bulunan tiroid kıkırdağa boyundan ulaşılarak gerekli cerrahi işlem yapılır. Bu ameliyatlar lokal anestezi ya da genel anestezi ile uygulanabilir. Özellikle ses kısıklığını gidermek ve ses kalitesini arttırmak için yapılan bazı ameliyatlarda hastanın sesini ameliyat esnasında kontrol edebilmek için lokal anestezi ile ameliyatın yapılması tercih edilir. Bu durumda hastanın herhangi bir ağrı duymaması için gerekli önlemler alınır.
Ses Tellerine Ameliyathane Dışında (Ofis Ortamında) Cerrahi Müdahale Mümkün Mü?
Ses tellerine uygun hastalıklarda muayene odasında hasta uyanıkken bazı cerrahi işlemler yapılabilmektedir. Bu işlemler ses teli dolgusu, ses teli kaslarına yapılan botoks uygulamaları, ses tellerine lazer uygulamalarıdır. Bu işlemler ofis (muayene odası) ortamında, bu konuda tecrübeli bir KBB uzmanı tarafından gerekli donanımın sağlandığı durumlarda hasta ağrı duymadan konforlu bir şekilde yapılabilmektedir.
Ses Teli Ameliyatlarında Lazer Kullanılır mı?
Ses teli ameliyatlarında çok uzun yıllardır farklı tipte lazerler kullanılmaktadır. En önemli tercih sebebi kanamasız olarak dokunun daha kontrollü kesilmesi ve sağlam dokunun korunabilmesidir. Çoğunlukla ameliyathane şartlarında genel anestezi ile ağız içerisinden ses tellerine ulaşılarak yapılır. Ancak günümüzde ofis (muayene odası) ortamında hasta uyanıkken yapılan lazer uygulamaları artmaktadır. Lazer ile ses teli ameliyatları özellikle laringeal papillomatozis (ses teli papillomu) hastalarında ve ses teli kanserlerinde tercih edilir. Ayrıca lazerle yapılan ses teli ameliyatı; ses teli kanamaları, çift taraflı ses teli felci , ses inceltme ve bazen iyi huylu ses teli hastalıklarında da tercih edilebilir.
Ses Teli Dolgusu (Enjeksiyon Laringoplasti) Nedir?
Ses tellerinin ses çıkarma esnasında birbirleriyle tam temas etmediği hastalıklarda ses kısıklığını düzeltmek, ses kalitesini ve gücünü arttırmak, yutma esnasında gıdaların nefes borusuna kaçmasını engellemek amacıyla ses ses teli dolgusu ameliyatı yapılır. Ses tellerine dolgu uygulaması ofis (muayene odası) ortamında lokal anestezi ile hasta uyanıkken yapılabileceği gibi ameliyathane şartlarında genel anestezi ile ağız içerisinden ses tellerine ulaşılarak yapılabilir. Ses teli dolgusunda kullanılabilecek çok çeşitli dolgu malzemeleri bulunmaktadır. Seçilecek dolgu maddesine göre dolgunun kalıcılık süresi kısa ya da uzun olabilir. Ses teli dolgusu güvenli ve tekrarlanabilir bir tedavi yöntemidir. Hangi ses teli hastalıklarda dolgu tedavisi uygulanır?
– Ses teli felcinde olduğu gibi ses teli hareketlerinde kısıtlılık ya da tam hareketsizlik olduğunda ses tellerinin birbirlerine tam temasını sağlamak amacıyla
-Ses tellerinin yaşlanmaya bağlı ya da başka nedenlerle inceldiği ve hacmini kaybettiği durumlarda
-Ses teli oluğu (sulkus vokalis) ya da ses teli kanseri cerrahisi nedeniyle doku kaybı olan hastalarda yapılabilir.
Ses Teli Botoksu Nedir?
Nörolojik birçok hastalıkta yararlanılan botoks uygulaması, bazı ses teli hastalıklarında ses tellerini kontrol eden kasların kontrollü olarak gevşetilmesi için yapılan çok etkili bir tedavi yöntemi olarak uzun yıllardır kullanılmaktadır. Ses tellerine botoks uygulamasının ofis (muayene odası) ortamında hasta uyanıkken, mümkünse EMG denilen cihaz eşliğinde yapılması tercih edilir. Bu işlem ağrısız, güvenli ve oldukça kısa süreli bir işlemdir. Ancak bazı durumlarda ameliyathane şartlarında genel anestezi ile ağız içerisinden ses tellerine ulaşılarak yapılabilir. Ses tellerine uygulanan botoksun etkisi 3-4 gün içinde başlar ve kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 4-6 ay sürer. Güvenli ve tekrarlanabilir bir tedavi yöntemidir. Hangi ses teli hastalıklarda botoks tedavisi uygulanır?
-Spazmotik disfoni olarak bilinen ve ses tellerinde kontrolsüz spazm (kasılma) nedeniyle konuşma bozukluğu yaşayan hastalarda günümüzde botoks uygulanması en temel tedavidir.
-Vokal tremor olarak bilinen ses teli tremoru (titremesi) olan hastalarda uygulanabilir
-İki taraflı ses teli felcinde hastanın nefes sıkıntısını tedavi etmek amacıyla uygulanabilecek cerrahi yöntemlerden biridir
– Ses teli arka kısmında yerleşen granülomların tedavisinde ses tellerinin arka kısımlarının birbirine şiddetli çarpmasına engel olarak granülomların tekrarlamasını önlemek amacıyla yapılabilir.
Sinir Canlandırma (Reinnervasyon) Ameliyatı Nedir?
Gırtlak bölgesindeki ses telleri kaslarını uyaran ses sinirlerinin işlevsiz haldeki sinir hücrelerinin canlandırılması ve sinirin işlevini tekrar kazanması için yapılan ameliyattır.
Ankara Ses Teli Ameliyatı Fiyatları
Ankara ses teli ameliyatı fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.