Ses Kısıklığı Ankara

Ses kısıklığı Ankara, sesin kalitesinin bozulması ve hoş duyulmaması anlamına gelmektedir.  Ses tellerimiz iki adettir ve gırtlakta (larinkste ) yerleşir. Ses çıkarma esnasında her iki ses teli birbirine temas eder yani ses telleri kapanır. Ses tellerinin, akciğerden gelen hava ile titreşmesi sonucu ses dalgaları oluşur. Oluşan bu ses ağızdan çıkana kadar şekillenir. Ses bozuklukları; seste kısıklık, pürüzlülük, nefeslilik, kabalaşma ve güçsüzlük gibi çeşitli bozukluklar olabileceği gibi kişinin sesi cinsiyetine, yaşına ve konumuna uygun olmayan pes ya da tiz perdede olabilir.  Ses kısıklığı toplumda oldukça sık karşılaşılan bir belirtidir.

Üst solunum yolu enfeksiyonları veya fazla bağırmak gibi nedenlerden ortaya çıkan ses kısıklıkları genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak bazen ses kısıklığı süresi uzayabilir ya da sık sık tekrarlayarak kişinin hayat kalitesini ciddi ölçüde düşürebilir ve önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Bu yüzden iki haftadan uzun süren ses kısıklığı ihmal edilmemeli ve bir kulak burun boğaz doktoru tarafından değerlendirilmelidir.  Yazımızın devamında ‘’Ses kısıklığı tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Ses kısıklığı tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Ses kısıklığı nedenleri nelerdir?’’ ve ‘’Ses kısıklığına eşlik eden yaygın belirtiler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara ses kısıklığı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Ses Nasıl Oluşur?

Ses tellerimiz iki adettir ve gırtlakta (larinkste ) yerleşir. Ses tellerimiz beş katmanlı çok özel bir yapıya sahip dokulardır. Solunum esnasında ses telleri birbirinden uzaklaşarak açılırken,ses çıkarma ve yutma esnasında her iki ses teli birbirine temas eder yani ses telleri kapanır. Ses tellerinin, akciğerden gelen hava ile titreşmesi sonucu ses dalgaları oluşur. Bu ses dalgaları, yutak ve ağız bölgesindeki dokular sayesinde şekillenir, sinüsler gibi yapılar sayesinde yankılanır ve konuşma eylemi gerçekleşir. Herkesin sesi kendine özgüdür.

Ses Kısıklığı Nedir?

Ses kısıklığı;  sesin kalitesi, perdesi, gürlüğü gibi çeşitli özelliklerinin bozulması ve kulağa hoş gelmemesi durumudur. Ses hastalıklarında seste kısıklık, pürüzlülük, nefeslilik, kabalaşma ve güçsüzlük gibi çeşitli bozukluklar olabileceği gibi kişinin sesi cinsiyetine, yaşına ve konumuna uygun olmayan pes ya da tiz perdede olabilir.  Ses kısıklığı oldukça sık karşılaşılan bulgulardan biridir ve zaman zaman her birey tarafından deneyimlenebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları veya fazla bağırmak gibi nedenlerden ortaya çıkan ses kısıklıkları genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak bazen ses kısıklığı süresi uzayabilir ya da sık sık tekrarlayarak kişinin hayat kalitesini ciddi ölçüde düşürebilir ve önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Bu yüzden iki haftadan uzun süren ses kısıklığı ihmal edilmemelidir.

Ses Kısıklığı Neden Olur?

Ses kısıklığı genel olarak  organik, fonksiyonel ya da  nörojenik nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları ya da larenjit gibi enfeksiyonlar, bağırarak konuşma ya da uzun süre yüksek sesle konuşma gibi sesin yanlış kullanılması, reflü varlığı, ses telinde nodül, polip, kist, granülom gibi iyi huylu lezyonlar, ses teliği oluğu, ses teli kanaması, ses teli felci, ses teli kanseri gibi durumlar ve kas gerilim disfonisi gibi fonksiyonel rahatsızlıklar en sık ses kısıklığına neden olan hastalıklardır.

Ses Kısıklığına Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Ses kısıklığı, ses hastalıklarının ya da ses bozukluklarının en sık görülen belirtisidir  ancak tek belirtisi olmayabilir.  Ses kısıklığına eşlik eden belirtiler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Seste yorulma
  • Yüksek sesle konuşmada güçlük
  • Tiz seslere çıkmakta zorlanma
  • Sesin inceliğinde veya kalınlığında değişiklik
  • Konuşurken nefes nefese kalma
  • Boyun bölgesinde ağrı
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Yutma güçlüğü
  • Solunum güçlüğü
  • Sık sık boğaz temizleme isteği
  • Boğazda takılma hissi

Ses Kısıklığı Kendi Kendine Geçer Mi?

Ses kısıklığı üst solunum yolu enfeksiyonları ya da kısa süreli aşırı bağırmak gibi nedenlerden dolayı olmuşsa kendiliğinden geçer. Ancak ses tellerinde sebat eden patolojilerde ve ses kısıklığına neden olan kronik durumlarda altta yatan neden tedavi edilmeden ses kısıklığı düzelmez. 2 haftadan uzun süren ses kısıklıkları mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Ses Kısıklığı Tehlikeli Mi?

Ses kısıklığı bir belirtidir. Ses kısıklığına neden olan hastalığın ortaya konması gereklidir. Eğer ses kısıklığı ses teli kanseri veya ses teli felci gibi bir hastalık nedeniyle ortaya çıkıyorsa bireyin yaşamını tehdit eden tıbbi tablolar ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden ses kısıklığı ihmal edilmemelidir.

Ses Kısıklığı Tedavisi Var Mı?

Ses kısıklığı belirtisine neden olan hastalıkların çoğunluğu tedavi edilebilir hastalıklardır. Bu nedenle, özellikle videolaringostroboskopik değerlendirme  ile ses tellerinin ve gırtlağın ayrıntılı incelenmesi ve tam bir kulak burun boğaz muayenesi ile ses kısıklığına neden olan hastalığın ortaya konması önemlidir. Bazen tanı için radyolojik inceleme ya da biyopsi yapılması gibi ek araştırma yöntemlerine ihtiyaç olabilir. Hastalığın tanısının konulmasının ardından ses kısıklığı tedavisi ses terapisi, ilaç tedavisi ya da çeşitli ameliyat seçenekleri ile tedavi edilir.

Ses Kısıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ses kısıklığı tedavisi kapsamında öncelikle bireyin birtakım yaşam tarzı değişiklikleri yapması gerekir. Bunlar arasında sigarayı bırakmak, sigara içilen ortamlardan uzak durmak, yüksek sesli veya bağırarak konuşmamak, bol su içmek , aşırı kahve tüketiminden uzak durmak, yemekten en az 2 saat sonra yatmak gibi genel öneriler mevcuttur. Ses hastalıklarının birçoğunda ses terapisi tek başına ya da ilaç tedavisi ya da ameliyata ek olarak uygulanabilir. Hastalığın durumuna göre ilaç tedavileri ya da her hastalığa uygun ameliyatlar yapılarak ses kısıklığı tedavi edilebilir.

Ses Kısıklığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ses kısıklığı tedavisinin süresi, ses kısıklığına neyin yol açtığına ve tedavi sürecinin detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

Ankara Ses Kısıklığı Tedavisi Fiyatları 

Ankara ses kısıklığı tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Call Now Button