Ses Hastalıkları Tanısı Ankara

Ses hastalıkları tanısı Ankara, başta ses telleri ve gırtlak olmak üzere sesin oluşmasını sağlayan  tüm yapıların incelenerek hastalığın belirlenmesi ve nedenlerinin, şiddetinin ve  kişiye olan etkilerinin ortaya konulmasıdır. Akciğerler ve nefes borusunun devamında boynumuzun ön kısmında yeralan ve boşluklu bir yapı olan gırtlakta (larinks) iki adet ses teli bulunmaktadır. Ses tellerinin, akciğerden gelen hava ile titreşmesi sonucu ses dalgaları oluşur. Bu ses dalgaları, yutak ve ağız bölgesindeki dokular sayesinde şekillenir, sinüsler gibi yapılar sayesinde yankılanır ve konuşma eylemi gerçekleşir. Ses bozuklukları; organik, fonksiyonel ya da nörojenik birçok hastalıktan kaynaklanabilir. Ses bozukluğu, basit bir soğuk algınlığından kaynaklanabileceği gibi, ses teli kanseri gibi çok daha ciddi nedenlere bağlı olabilir.

Hem bu nedenden dolayı, hem de sesimizin en önemli iletişim aracımız olması nedeniyle ses bozukluğu olan bir kişinin Kulak Burun Boğaz hekimleri tarafından gerçekleştirilen özel tanı yöntemleri ile  incelenmesi gereklidir. Yazımızın devamında ‘’Ses hastalıkları nasıl teşhis edilir?’’, ‘’Ses hastalıkları teşhisi ne kadar sürer?’’, ‘’Ses hastalıkları neden olur?’’ ve ‘’Ses hastalıklarının tanısı hangi doktor tarafından konulur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara ses hastalıkları tanısı ve ses hastalıklarının teşhis süreci hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Ses Hastalıkları Nelerdir?

Ses hastalıkları ya da ses bozuklukları, kişinin sesinde oluşan kısıklık, pürüzlülük, nefeslilik, kabalaşma ve güçsüzlük gibi çeşitli durumları içerebileceği gibi kişinin sesinin  cinsiyetine, yaşına ve konumuna uygun olmayan pes ya da tiz perdede olması gibi çok geniş  yelpazede birçok durumu kapsamaktadır. Ses bozuklukları ses telinde nodül, polip, kist, felç, kanser gibi organik hastalıklara, kas gerilim disfonisi gibi muayenede gözle görülür bir durum olmadan kişinin sesin oluşumdaki yapıları doğru kullanamadığı fonksiyonel hastalıklara ya da spazmotik disfoni gibi nörojenik hastalıklara bağlı olabilir. Ses bozuklukları toplumda oldukça sık karşılaşılan durumlardır ve zaman zaman her birey tarafından deneyimlenebilir. Kişinin hayat kalitesini düşüren ve iki haftadan uzun süren durumlarda mutlaka ayrıntılı incelenmelidir.

Ses Hastalıkları Neden Olur?

Ses hastalıklarının temelinde şu gibi nedenler bulunabilir;

  • Bakteriler, virüsler ve mantarlar gibi mikroorganizmaların sesin oluşumunda etkili olan yapılarda neden oldukları enfeksiyonlar.
  • Sigara kullanımı ve tütün ürünü bağımlılığı.
  • Sesin yoğun ve şiddetli kullanımı.
  • Sesin yanlış tonda kullanımı.
  • Reflü.
  • Psikolojik rahatsızlıklar.
  • Gırtlak ve ses teli bölgelerinde meydana gelen kanserler.

Ses Hastalıkları Tehlikeli Mi?

Ses hastalıklarının tehlikeli olup olmadığı, seste oluşan bozukluğun hangi nedenden ortaya çıktığına ve tedaviye yanıt verip vermediğine  göre değişiklik gösterir. Örneğin üst solunum yolu enfeksiyonları veya fazla bağırmak gibi nedenlerden ortaya çıkan ses bozuklukları genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer ve çoğunlukla tehlike içermezler.  Ancak çift taraflı ses teli felcinde olduğu gibi nefes almada zorluk olan  ya da ses teli kanserinde olduğu gibi bireyin yaşamını tehdit edebilen hastalıklar bulunmaktadır. Bu yüzden ses hastalıklarında ayrıntılı inceleme çok önemlidir.

Ses Hastalıkları Tanısı Hangi Doktor Tarafından Konulur?

Ses hastalıklarının tanısı  Kulak Burun Boğaz doktorları tarafından konulur. Ses bozukluğu iki haftadan uzun sürdüğünde, sık tekrarladığında  ya da kişinin sesinden memnun olmadığı durumlarda mutlaka bir Kulak Burun Boğaz Uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve hem ses hastalığının tanısı  hem de altta yatan  nedenler ortaya konmalıdır. Ses bozukluklarında bazı tanılarda KBB uzmanı değerlendirmesinden sonra   kişinin nöroloji ya da göğüs hastalıkları  gibi farklı branşlar tarafından  değerlendirilmesi gerekebilir.

Ses Hastalıkları Tanısı Nasıl Konulur?

Ses hastalıklarının tanısı için öncelikle hastanın ayrıntılı hastalık öyküsü alınır ve  tam bir Kulak Burun Boğaz muayenesinin yanısıra  gerekli durumlarda tüm vücut muayenesi yapılır. Özellikle ses bozukluklarında ses tellerinin ve gırtlağın muayenesi özellik arz eder. Eskiden gırtlak aynaları ile yapılan muayeneler artık kameraya bağlı endoskoplarla çok daha gelişmiş olarak yapılmaktadır. Bu endoskoplar ağız içerisinden ya da burun içerisinden ilerletilerek ses telleri ve gırtlak incelenir.

Günümüzde ses tellerinin incelenmesinde, endoskopların stroboskopik ışık  dediğimiz özel bir ışık teknolojisi ile kullanılması fark yaratmıştır ve ses hastalıklarının tanısında elzem kabul edilmektedir.  Ses telleri ses çıkarma esnasında çok hızlı titreşirler ve normal bir gözle bunu ayırt etmek imkansızdır. Stroboskopik ışık teknolojisi kullanılarak yapılan videolaringostroboskopi (VLS) muayenesi ile ses tellerindeki titreşim yavaşlatılmış olarak izlenebilir. VLS muayenesi, sadece endoskopik incelemeye göre çok daha üstün bir tanı yöntemidir.

Ses bozukluklarının değerlendirilmesinde; hastanın sesinden ne düzeyde şikayeti olduğu ve klinisyenin hastanın sesinde tespit ettiği bozukluklar standardize edilmiş ölçeklerle algısal olarak değerlendirilir. Ayrıca kişinin ses kaydı üzerinden ses analizi yapılarak rakamsal değerler elde edilir.

Ses teli felci gibi durumlarda gırtlak elektromiyografisi (larinks EMG)  yapılarak  ses sinirlerinin incelenmesi yapılabilir.

Ses Hastalıkları Tanısı Ne Kadar Sürer?

Ses hastalıklarının tanılama süreci, sahip olunan hastalığın türüne, hastanın şikayetlerine ve muayene sırasında gerçekleştirilen uygulamaların kapsamına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Muayene süreci genelde 15 ila 30 dakikada tamamlanır. Ek uygulamalara bağlı olarak ise tanılama süreci uzayabilir.

Ses Hastalıkları Tedavi Edilebilir Mi?

Ses hastalıklarının büyük bir çoğunluğu modern tıbbi uygulamalar sayesinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Günümüzde ses hastalıklarını tedavi etmek için medikal, cerrahi yaklaşımlar ve ses terapileri yapılmaktadır. Ancak doğru tedavinin uygulanması için doğru tanı ve altta yatan nedenlerin mutlaka alanında uzman bir hekim tarafından ortaya konması gerekir.

Ankara Ses Hastalıkları Tanısı Fiyatları 

Ankara ses hastalıkları tanısı fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Call Now Button