Nefes Borusu (Trakea) Darlığı Ankara

Nefes borusu darlığı Ankara, nefes borusu (trakea) boyunca  çeşitli nedenlerden dolayı havayolunun kısmi daralması ya da tam olarak kapanması durumudur. Solunum, burundan ve ağızdan başlayarak gırtlak ve nefes borusu devamında akciğerlere kadar uzanan havayolu sayesinde olmaktadır. Burundan veya ağızdan alınan oksijenli hava  nefes borusundan geçer ve akciğerlere ulaşır. Burada dallanan havayolu sayesinde oksijenli hava tüm akciğer dokusuna ulaşır ve burada havadaki oksijen kana ulaşır. Kandaki karbondioksit ise akciğerlerden yine nefes borusu ve gırtlak aracılığıyla burun ve ağızdan dışarı verilir.

Havayolu boyunca havanın bu akışını engelleyen tüm hastalıklar hayati tehlike yaratabilecek kadar ciddi olabilir. Özellikle gırtlak ve nefes borusu boyunca darlığa neden olan hastalıkların  tanı ve tedavisi ciddi deneyim gerektiren oldukça meşakatli durumlardır. Yazımızın devamında ‘’Nefes borusu darlığı tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Nefes borusu darlığı tanısı nasıl konulur?’’, ‘’’Nefes borusu darlığı tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Nefes borusu darlığı belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara nefes borusu darlığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Nefes Borusu Darlığı Nedir?

Nefes borusu darlığı, tıbbi ismi  trakea olan  nefes borusunun çeşitli nedenlerden dolayı lümen çapının daralması ya da tam kapanmasıdır. Nefes alırken burun ya da ağızdan solunan hava  gırtlak ve devamında nefes borusundan ilerleyerek akciğere ulaşır. Nefes verirken ise akciğerden çıkan hava aynı yoldan tam tersi istikamette ilerleyerek dışarı atılır. Nefes borusu darlığı yaşam için gerekli olan solunum fonksiyonunu engellediği için uygun teşhis ve tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesini bozmakla kalmayabilir ve hayati tehlike yaratabilecek düzeye ulaşabilir.

Nefes Borusu Darlığı Neden Olur?

Nefes borusu darlığı pek çok nedenden ortaya çıkabilir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Çocuk ya da erişkin bir kişinin herhangi bir nedenden dolayı yoğun bakımda solunum cihazına bağlı kaldığı ve nefes borusuna ağızdan ilerletilen tüp ile solunumunun sağlandığı (entübasyon) durumlarda nefes borusu darlığı gelişebilir. Nefes borusundaki tüpün temas ettiği alanda sertleşme ve daralma gelişebilir.
  • Nefes borusu bölgesinde oluşan tümöral kitleler.
  • Nefes borusunun kaza ya da darbe nedeniyle travmaya maruz kalması.
  • Vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokularına zarar verdiği otoimmün hastalıklar.
  • Nefes borusunu etkileyen enfeksiyonlar.
  • Bazı durumlarda altta yatan herhangi bir neden olmadan da nefes borusu darlığı görülebilmektedir.

Nefes Borusu Darlığı Belirtileri Nelerdir?

Nefes borusu darlığı belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Nefes almakta zorluk çekmek, zor nefes alıp vermek.
  • Nefes alıp verirken ıslık tarzı bir ses gelmesi. Nefes alırken göğüs bölgesinde baskı hissetmek
  • Nefes alırken boyun ön ve alt kısmında ya da göğüs kafesinde içe çekilmeler olması
  • Fiziksel aktiviteler sırasında zorluk çekmek.
  • Fiziksel aktiviteler sırasında çabuk yorulmak.

Nefes borusu darlığı belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Nefes borusu darlığının nedeni ve şiddetine göre bu belirtilerin ciddiyeti farklılık gösterir. Çok şiddetli darlıklarda hastanın solunumunun  yetersiz kalarak renginin morarması söz konusu olabilir. Bu durum acil müdahale gerektiren bir durumdur.

Nefes Borusu Darlığı Kimlerde Görülür?

Nefes borusu darlığı genellikle yoğun bakım tedavisi gören ve solunum cihazına bağlanmış hastalarda görülmekle birlikte kaza ya da darbe gibi travmalara, nefes borusunu daraltan tümöral kitlelere, nefes borusunu etkileyen enfeksiyonlara, alerjiye ya da otoimmün hastalıklar gibi birçok nedene bağlı olarak, yenidoğan bebeklik döneminden itibaren tüm yaşlarda kadın ya da erkek tüm bireylerde görülebilir.

Nefes Borusu Darlığı Tehlikeli Mi?

Nefes borusu darlığı hayatı tehdit edebilen ve çok şiddetli olduğu durumlarda acil müdahale gerektiren bir durumdur. Nefes borusu darlığı yaşam için gerekli olan solunum fonksiyonunu engellediği için uygun teşhis ve tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesini bozmakla kalmayabilir ve hayati tehlike yaratabilecek düzeye ulaşabilir.

Nefes Borusu Darlığı Tanısı Nasıl Konulur?

Nefes borusu darlığı bulunan bir hastanın burundan itibaren havayolunun değerlendirilmesi önemlidir. Hasta muayene odasında oturur pozisyonda iken kameraya bağlı endoskoplarla gırtlak ve nefes borusu değerlendirilir ve görüntüler kaydedilir. Özellikle fleksible fiberoptik  muayene dediğimiz burundan ilerletilen ve kıvrılabilen endoskopla burundan itibaren tüm  havayolunun değerlendirilmesi önemlidir. Bu endoskoplarla  ses tellerinin altına inilerek nefes borusu incelenir ve  darlığın yeri ve şiddeti belirlenir. Bu muayene hasta ağrı duymadan konforlu bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ayrıca gırtlak ve nefes borusu kıkırdaklarının durumu ve darlığın şiddetini değerlendirmek amacıyla genellikle radyolojik değerlendirme olarak bilgisayarlı tomografiye ihtiyaç duyulmaktadır.

Tüm bu değerlendirmelerin yanı sıra ameliyathane şartlarında hasta genel anestezi ile uyutulurken ağız  içerisinden endoskopla ve bronkoskopla  nefes borusunun değerlendirilmesi yapılabilir. Ameliyathane şartlarında değerlendirme muayene odası şartlarında muayene edilemeyecek şiddette darlığı olan hastalarda ya da planlanan cerrahi ameliyat öncesi yapılabilir.

Nefes Borusu Darlığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nefes borusu darlığı tedavisinde çeşitli cerrahi yaklaşımlar uygulanabilir. Temel olarak endoskopik nefes borusu ameliyatı ve açık nefes borusu ameliyatı olarak iki farklı yaklaşımla yapılmaktadır. Nefes borusundaki darlığın özellikleri ve hastanın genel durumu ya da ek hastalığının varlığı gibi hastaya ait faktörlere göre hangi ameliyat yaklaşımının tercih edileceği belirlenir. Endoskopik yaklaşım ile yapılan nefes borusu ameliyatında; ağız içerisinden endoskoplar yardımıyla nefes borusunda darlık yapan alan lazer  ya da nefes borusu için özel üretilmiş hastaya uygun çapta balonlar kullanılarak genişletme yapılmaktadır. Açık nefes borusu ameliyatında ise; boyundan kesi ile nefes borusundaki dar kısmın çıkarılıp sağlam nefes borusu kısımlarının birbirine birleştirilmesi ya da hastanın kendi kıkırdağından yararlanılarak onarım yapılması söz konusudur.

Nefes borusu darlık ameliyatları havayolu cerrahisi konusunda ciddi deneyim gerektiren ve çok meşakatli ameliyatlardır. Bu ameliyatları gerçekleştirecek Kulak Burun Boğaz  ya da Göğüs cerrahisi uzmanının endoskopik ve açık cerrahi yaklaşımların hepsine hakim olması ve uygun hastada uygun ameliyatı yapabilir olması gereklidir. Bu operasyonlar hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde bulunan aynı isimli içerikleri inceleyebilirsiniz.

Nefes Borusu Darlığı Tedavi Gerektirir Mi?

Nefes borusu darlığında tedavi gerekliliği  hastanın şikayetlerinin ciddiyetine göre ve doktorun tanısına göre belirlenir ancak çoğunlukla tedavi ihtiyacı olan durumlardır.

Ankara Nefes Borusu Darlığı Tedavisi Fiyatları

Ankara nefes borusu darlığı tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Call Now Button