Lenf Bezi Büyümesi Ankara
Lenf bezi büyümesi Ankara, lenf bezlerinin çok çeşitli nedenler sonucu şişmesi ve kitle haline ulaşması ile karakterizedir. Vücudumuzun birçok bölgesinde; boyun, kasık, koltuk altı, karın ve göğüs boşluğunda çok sayıda normal görev yapan lenf nodları bulunmaktadır. Boyun bölgesinde yaklaşık 300 kadar lenf nodu mevcuttur. Lenf nodları hem çeşitli sebeplerle vücudumuza girmiş enfeksiyon ajanlarıyla savaşır, hem de kanser hücrelerinin yayılımına karşı mücadele gösterir.
Bu mücadeleler sırasında lenf bezlerinin görevlerini daha iyi yapabilmesi için barındırdıkları hücre sayısında ve boyutunda büyüme olur. Mücadele lenf bezi aleyhine kaybedilirse enfeksiyon veya kanser komşu yapılara yayılabilir. Bu nedenle lenf bezlerindeki büyüme, bazen ciddi bir lokal enfeksiyonun veya kanser hastalığı gibi tehlikeli bir hastalığın varlığına işaret edebilir. Bu yüzden lenf bezi büyümesi ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Yazımızın devamında ‘’Lenf bezi büyümesi neden olur?’’, ‘’Lenf bezi büyümesi nedir?’’, ‘’Lenf bezi büyümesi için hangi doktora gidilir?’’ ve ‘’Lenf bezi büyümesi tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara lenf bezi büyümesi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Lenf Bezi Nedir?
Lenf bezi, halk arasında lenf düğümü olarak da adlandırılır. Lenf bezleri; boyun, kasık, koltuk altı, karın ve göğüs boşluğu gibi vücudun çeşitli bölgelerinde bulunurlar ve önemli görevleri vardır. Lenf bezleri vücudun bağışıklık sisteminin önemli aktörlerindendir ve özellikle enfeksiyonlara karşı önemli mücadele verirler. Aynı zamanda vücutta gelişen kanserli ve deforme hücrelerinin de yok edilmesine katkı sağlarlar. Kemik iliğinde üretilen, timusta ve dalakta işlemlenen lenfositler hem kan dolaşımında hem de lenf bezlerinde bulunur. Sonuç olarak lenf bezleri; barındırdıkları lenfosit ve diğer bağışıklık hücreleri sayesinde hem enfeksiyon ajanlarına, hem de kanser hücrelerine karşı mücadelede önemli rol üstlenirler.
Lenf Bezi Büyümesi Nedir?
Lenf bezi büyümesi, lenf bezlerinin içindeki bağışıklık sistemi hücrelerinin artmasına bağlı olarak büyümesi ve şişmesi durumudur. Lenf bezleri boyunda, koltuk altlarında, kasıklarda, göğüs ve karın boşluğunda yer alırlar. Böylece lenf bezleri, vücudun tüm bölgelerindeki enfeksiyon ajanları ve kanserli hücrelerle karşılaşması sonucu reaksiyon gösterirler. Lenf bezleri bu reaksiyon ile büyüyerek bağışıklık mücadelesine katkıda bulunur, ancak lenf bezleri bazen bu mücadelelerde yenik düşebilirler. Enfeksiyon ajanlarına yenik düşüldüğünde, enfeksiyon lenf bezi dışına taşıp boyun dokularına yayılır ve derin boyun enfeksiyonu meydana gelebilir. Kanserli hücrelerin saldırısına yenik düşüldüğünde ise, lenf bezi adeta kanser hücrelerinin istilasına uğrar ve artık yarardan çok zararlı hale gelebilir. Her iki durumda da lenf bezleri önemli ölçüde büyüyebilir. Bu büyüme gözle ve elle yapılan muayene ile tespit edilebilir, ve BT veya MR veya Ultrason gibi görüntüleme yöntemleri ile tanısı netleştirilir.
Boyundaki normal lenf bezlerinin boyutları 1-2 cm civarındadır, 3 cm ve hatta 4 cm e kadar normal lenf nodları olabilir. Klinik muayenede hareketli, 2 cm ve daha küçük lenf nodları çoğunlukla normaldir. Sert, etrafına yapışık-hareketsiz ve 2 cm den büyük lenf nodları şüphelidir. Bu durumda en yararlı tetkik ultrasondur; oval şekilde olan ve yağ içeren karınları görülen lenf nodları 3 cm e kadar normaldir, aksi durumda olumsuz bir durumla ilgili kuvvetli şüphe olur ve ileri incelemeler gerekir.
Lenf Bezi Büyümesine Biyopsi Yapılır mı?
Boyunda lenf bezi büyümesi ayırıcı tanısında bazen doku ve hücre tanısına ihtiyaç olabilir. Özellikle kanser şüphesinde, kanserin kökeni belirlenemediyse veya lenf bezinin kendi kanseri olan lenfoma tanısında biyopsi gerekebilir. Ancak boyunda büyümüş lenf bezlerinden belli istisnalar dışında, tümörün yayılmasına sebep olmamak için, açık biyopsi yapılmaz. İğne ile yapılan biyopsiler ise güvenilir ve tanı koydurucudur. Bu nedenle klinik olarak gerek görüldüğünde iğne ile biyopsi yapılmalıdır.
Lenf Bezi Büyümesi Neden Olur?
Lenf bezi büyümesi neredeyse her zaman bölgedeki bir enfeksiyona karşı, vücudun savunma hücrelerinin artışa geçmesi sebebiyle ortaya çıkar. Bu yüzden örneğin üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında boyun ve çene bölgesindeki lenf bezlerinde şişlikler görülebilir. Bununla birlikte lenf bezi büyümesinin farklı nedenleri de olabilir. Lenf bezi büyümesinin en tehlikeli nedeni ise kanser hastalıklarıdır; yakın bölgedeki organ kanserleri (gırtlak, ağız boşluğu, boğaz, yutak, geniz, tiroid bezi) boyun lenf bezlerine sıçrayıp büyütebilir. Ayrıca lenf bezinin kendisinden kaynaklanan lenfoma gibi kanserlerde de lenf bezleri büyür.
Lenf Bezi Büyümesi Belirtileri Nelerdir?
Lenf bezi büyümesi belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Lenf düğümlerinin şişmesi ve belirgin bir hale gelmesi.
- Lenf düğümlerinin elle hissedilir bir biçimde büyümesi.
- Lenf düğümlerinin bulunduğu bölgede ağrı ve hassasiyet.
- Eşlik eden enfeksiyon belirtileri; yüksek ateş, boğaz ağrısı, halsizlik
- Eşlik eden kanser belirtileri; ses kısıklığı, yutma güçlüğü, burun kanaması,
Lenf bezi büyümesinin belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Örneğin lenf bezleri kronik bir şekilde büyüyorsa ve sert bir yapıya sahipse kanser hastalığından şüphelenilebilir.
Lenf Bezi Büyümesi Kimlerde Görülür?
Hem çocuklarda hem yetişkinlerde lenf bezi büyümesi; akut olarak bir enfeksiyon geçiren veya enfeksiyonu yeni sonlanmış olan kişilerde görülebilir. Bunlar iyi huylu durumlardır. Yetişkinlerde kronik olarak büyüyen, sert ve yapışık lenf nodları öncelikle kanser varlığını akla getirmelidir. Bu durumlarda ileri inceleme ve tetkikler yapılmalı ve olası kanserli dokunun kökeni araştırılmalıdır.
Lenf Bezi Büyümesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Boyunda lenf bezi büyümesi sorununa sahip olan çocuk ve yetişkin bireyler Kulak Burun Boğaz doktoruna başvurmalıdır. Böylece lenf bezlerinin büyümesine yol açan olası etkenler değerlendirilebilir, erken tanı konabilir ve böylece gerekli tedavi yöntemlerine vakit kaybetmeden başlanabilir. Kulak Burun Boğaz uzmanı hem büyümüş lenf bezini değerlendirir hem de endoskopik incelemeyi de içeren tam bir KBB muayenesi ile olası enfeksiyon kökeni (diş, boğaz, ağız..) veya kanser odağı belirlenebilir.
Lenf Bezi Büyümesi Tehlikeli Mi?
Lenf bezi büyümesi çoğu zaman iyi huyludur ve zararsız bir durumdur. Bununla birlikte eğer bir kanser hastalığı nedeniyle meydana gelmişse hastalığa hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekir. Bu nedenle her lenf nodu büyümesi konunun uzmanı bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.
Lenf Bezi Büyümesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Lenf bezi büyümesinin tedavi süresi, lenf düğümlerindeki şişmenin nedenine ve bu nedenle mücadele etmek için yapılacak olan tedaviye göre değişebilir. Enfeksiyon nedeniyle şişen lenf bezleri ağızdan ve bazen de damardan verilen antibiyotiklerle, genelde 1-2 hafta içerisinde normalleşirler. Kanserle ilgili bir lenf nodu büyümesinde ise, kanserin kökeni ve tipine uygun tedaviler uygulanır.
Lenf Bezi Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lenf bezi büyümesi tedavisi kapsamında, ilgili bölgedeki enfeksiyonlarını sonlandırmak için enfeksiyon yapan mikroorganizmaya uygun ilaç tedavisi uygulanır. Eğer lenf bezi büyümesi bir kanser hastalığına bağlı ise, hastalığın türüne ve ilerleme durumuna göre bir tedavi planlaması yapılır. Cerrahi tedavi olarak lenf bezlerine yönelik boyun diseksiyonu yani bölgesel lenf bezlerinin temizliği ve kanserin kaynaklandığı bölgeye uygun cerrahi yaklaşımlar söz konusudur. Bazı durumlarda radyoterapi ve kemoterapi uygulanabilir.
Ankara Lenf Bezi Büyümesi Tedavisi Fiyatları
Ankara lenf bezi büyümesi tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.