Larenjit Ankara
Larenjit Ankara, larinksin (gırtlağın) aşırı ya da kötü kullanımı, enfeksiyonlar veya reflü gibi nedenlerden dolayı iltihaplanmasıdır. Boyun ön bölgesinde yeralan ve boşluklu bir yapı olan gırtlak (larinks); sağ ve sol iki adet ses telinin bulunduğu glottik bölge, ses tellerinin üstünde bulunan supraglottik bölge ve ses tellerinin altında bulunan subglottik bölgeden oluşmaktadır.
Larenjit halinde tüm gırtlak bölümleri etkilenebilir ama özellikle ses tellerinin etkilenmesi nedeniyle ses kısıklığı en önemli belirtisidir. Akut ya da kronik olabilen larenjit, göreceli olarak sık görülen bir hastalıktır. Zaman zaman herkeste görülebilen bu hastalık, ses tellerinin kalıcı bir şekilde zarar görmemesi için zamanında ve gerektiği gibi tedavi edilmelidir. Yazımızın devamında ‘’Larenjit tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Larenjit belirtileri nelerdir?’’, ‘’Larenjit neden olur?’’ ve ‘’Larenjit tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara larenjit tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Larenjit Nedir?
Larenjit, tıp dilinde larinks olarak isimlendirilen gırtlağın iltihaplanmasıdır. Gırtlak (larinks) ön boyun bölgemizde yeralan, sağ ve sol olmak üzere iki adet ses telini içeren ve ses çıkarma, konuşma ve nefes almada önemli bir yapıdır. Larenjit akut ya da kronik olabilir. Akut larenjit genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle görülürken, kronik larenjit reflü ya da gırtlağın aşırı ve kötü kullanımı gibi çok çeşitli nedenlerden gelişebilir. Bu hastalıkta özellikle ses telleri şişer, kabalaşır, rengi kızarır ve sonuç olarak ses kısıklığı/ boğukluğu ortaya çıkar. Larenjit ortaya çıkma nedenine göre farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir.
Larenjit Neden Olur?
Larenjit nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Virüsler nedeniyle meydana gelen enfeksiyonlar.
- Bakteriyel enfeksiyonlar.
- Reflü hastalığı.
- Sigara kullanımı, alkol kullanımı.
- Kimyasal bir gaz solumuş olmak.
- Sinüs enfeksiyonları ve geniz akıntısının larinkse ulaşması.
- Ses tellerini aşırı miktarda zorlamak.
- Uzun bir süre bağırarak, yüksek sesli konuşmak.
- Sigara içilen bir ortamda uzun süre bulunmak.
- Astım hastalarının kullandığı inhaler ilaçlar
Larenjit nedenleri bu şekilde sıralanabilir. Bu nedenlere bağlı olarak larenjit; akut larenjit veya kronik larenjit olarak ortaya çıkabilmektedir.
Larenjit Belirtileri Nelerdir?
Larenjit belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Ses kısıklığı, boğukluğu, çatallanma.
- Ses kaybı.
- Boğaz yanması, gıcıklanma hissi ve kuruluk.
- Konuşurken zorlanmak.
- Yutkunurken ağrı.
- Ateş, öksürük, halsizlik.
Larenjit belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Larenjitin belirtileri, bireylerde farklı şiddetlerde görülebilmektedir.
Reflü Larenjiti Nedir?
Reflü larenjit; midedeki güçlü asit sıvısının yemek borusuna ve daha yukarıda yer alan gırtlak ve boğaza doğru kaçması sonucunda larinksin düzenli olarak tahriş olması sebebiyle ortaya çıkan larenjit türüdür. Reflü, sindirim sistemi ile alakalı en sık rastlanılan sorunlardan biridir. Ağıza acı su gelmesi, boğazda takılma hissi, boğazda yanma ve sık boğaz temizleme ihtiyacı gibi belirtiler verebilir. Özellikle yemeklerden hemen sonra yatmamak, reflü oluşturabilecek gıdalardan kaçınmak ve ideal kiloda olmak gibi davranışsal değişikler tedavide önceliklidir.
Larenjit Tehlikeli Mi?
Larenjit çoğu zaman tehlikeli bir hastalık değildir. Gırtlağın (larinksin) özellikle viral enfeksiyonlardan ya da aşırı bağırmak gibi kısa süreli kötü kullanıma bağlı etkilenmesi nadir değildir ve genellikle hızla iyileşir. Ancak larenjit hali uzun süre devam ediyorsa veya sık sık tekrarlıyorlarsa bir Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Larenjite neden olan etkenler ortaya konmalı ve uygun tedavi planlanmalıdır. Uzun süren larenjit tablosunun altında ciddi hastalıkların olabileceği unutulmamalıdır.
Larenjit Tanısı Nasıl Konulur?
Larenjit tanısında olası nedenlerin ortaya konması için hastanın ayrıntılı hikayesinin alınması çok önemlidir. Tam bir KBB muayenesinin ardından gırtlak yapılarının kameraya bağlı ağızdan ya da burundan ilerletilen endoskoplar ile ayrıntılı incelenmesi yapılır. Gerekli durumlarda stroboskopik ışık dediğimiz özel bir ışık teknolojisi kullanılan videolaringostroboskopik (VLS) muayene ile değerlendirme yapılır.
Larenjit Tedavisi Var Mı?
Larenjit, ortaya çıkma nedenine göre farklı şekillerde tedavi edilebilir. Yani larenjit tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Doğru bir tedavi ile larenjitin iyileştirilmesi mümkündür.
Larenjit Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Larenjit tedavisinin süresi, larenjitin ortaya çıkma nedenine göre değişiklik gösterebilir. Akut olarak ortaya çıkan larinks enfeksiyonları genellikle tedavi ile 1-2 hafta içerisinde iyileşir. Bununla birlikte kronik larenjitin tedavi süresi daha uzun olabilir.
Larenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Larenjiti olan her hastanın; bol su içmesi, sigaradan ve sigaralı ortamlardan uzak durması, kısa süreli ses istirahati yada sesi zorlamadan ve az kullanması gibi genel önerilere uyması genellikle yeterli olmakla birlikte kronik hale gelmiş larenjit tablosunda mutlaka altta yatan neden ya da nedenlere göre tedaviler planlanmalıdır. Örneğin reflüye bağlı gelişmiş bir larenjit varsa yemeklerden hemen sonra yatmamak, yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durmak gibi hastanın beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı düzenlenebilir ve reflü ilaçları verilebilir. Bakteriyal enfeksiyonlara bağlı ise antibiyotikler, mantar enfeksiyonuna bağlı ise antifungal ilaçlar ya da alerjiye bağlı olduğu düşünülüyorsa alerji ilaçları verilebilir. Sonuç olarak larenjit tedavisinde altta yatan neden belirlenmeli ve ortadan kaldırmaya yönelik tedavi planlaması yapılmalıdır.
Ankara Larenjit Tedavisi Fiyatları
Ankara larenjit tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.