Geniz Eti Ameliyatı Ankara

Geniz eti ameliyatı Ankara, geniz eti hastalıklarını tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilen ameliyattır. Geniz eti (adenoid), burun boşluğunun hemen arkasında bulunan geniz bölgesinde yerleşmiş vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan dokudur.  Geniz eti solunan havada bulunan bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalara karşı vücudun savunmasını sağlar. Geniz eti tüm çocuklarda bulunmaktadır. Ancak  solunumu engelleyecek düzeyde geniz etinin büyümesi ya da enfeksiyon kaynağı olması durumunda çeşitli belirtiler verebilir.

Özellikle ağız açık uyuma, horlama, apne (uykuda solunum durması), orta kulakta sıvı toplanması ya da kronik geniz akıntısı gibi belirtilerin olduğu durumlarda geniz etinin mutlaka bir Kulak Burun Boğaz Uzmanı tarafından değerlendirilmesi  ve gerekli durumlarda  geniz eti ameliyatı ile tedavi edilmesi gerekebilir. Yazımızın devamında ‘’Geniz eti nedir? ’’, ‘’Geniz eti büyümesi belirtileri nelerdir ? ‘’Geniz eti büyümesi tanısı nasıl konur?’’ ve ‘’Geniz eti ameliyatı nedir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara geniz eti hastalıkları hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Geniz Eti Ameliyatı Nedir?  

Geniz eti tedavisinde şikayetlerin durumuna göre öncelikle medikal tedavi  uygulanıp bir süre hastanın tedaviye cevabı izlenebilir. Medikal tedavi olarak antibiyotikler ya da kortizonlu spreyler kullanılabilir.  Medikal tedaviye cevap vermeyen hastalarda geniz eti ameliyatı yapılır. Geniz eti ameliyatının genellikle 2 yaş sonrasında yapılması tercih edilmekle birlikte apne (uykuda solunum durması) gibi belirtilerin varlığında daha erken yaşta da yapılabilmektedir. Bu ameliyat genel anestezi altında hasta uyutulurken, genellikle ağız içerisinden ya da bazı durumlarda burun içerinden endoskopik olarak geniz bölgesine ulaşılarak  yapılabilir. Ameliyat süresi genellikle  30-45 dakika sürmektedir. Ameliyat sonrası ağrı beklenmez ama birkaç gün ağrı kesici kullanılabilir. Hastalar aynı gün taburcu edilebilir. Sadece geniz eti ameliyatı yapıldığı durumlarda beslenme kısıtlaması sadece ilk birkaç gün aşırı sıcak ve katı besinlerden kaçınma şeklinde olmaktadır.

Geniz Eti Nedir?

Geniz eti, geniz bölgesinde yerleşmiş karnabahar benzeri  girintili çıkıntılı bir görüntüye sahip  vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan dokudur. Bu doku tıp dilinde adenoid olarak isimlendirilir. Geniz  bölgesi burun boşluğunun hemen arkasında yeralır. Burundan solunan hava genizden geçerek  sırasıyla boğaza, gırtlağa, nefes borusuna ve akciğerlere ulaşır. Geniz eti solunan havada bulunan bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalara karşı vücudun savunmasını sağlar. Geniz eti tüm çocuklarda bulunur ancak çoğunlukla 7-8 yaş sonrasında  küçülerek erişkinliğe doğru kaybolur.  Çocukluk döneminde solunumu engelleyecek düzeyde geniz etinin büyümesi ya da enfeksiyon kaynağı olması durumunda yani faydadan çok zarar verdiği durumlarda geniz eti ameliyatı yapılmaktadır.

Geniz Eti Büyümesi Nedir?

Geniz eti büyümesi (adenoid vejetasyon, adenoid hipertrofi); geniz etinin burundan solunan havanın genizden geçmesini engelleyecek kadar  büyümesi ve sonuçta solunum yolunda tıkayıcı bir etkiye neden olmasıdır. Geniz etinin bu olumsuz etkisinin yanı sıra  koruyuculuk fonksiyonunu kaybederek, kendisine yerleşen mikroorganizmalar sonucu bir enfeksiyon kaynağı gibi davranması söz konusudur. Bu iki temel nedenden dolayı geniz eti hastalığı gelişmektedir.

Geniz Eti Büyümesi Neden Olur?

Geniz eti büyümesi şu gibi nedenler sonucu meydana gelebilir.

  • Sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Alerjik nezle varlığı
  • Genetik etmenler
  • Ailenin sigara kullanımına bağlı olarak çocuklarda pasif olarak sigara ve tütün ürünlerine maruziyet.

Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Geniz eti büyümesi belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • Geniz etinin hava yolunda tıkayıcı etkisi sonucu burun solunumunu engellenir ve bu çocuklarda herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonu olmadığı dönemlerde dahi ağız açık uyuma, horlama görülür. Ayrıca bu tipik şikayetlerin yanı sıra oldukça önemli bir belirti olan apne (uykuda solunum durması) gelişebilir. Bu durumlara bağlı olarak uykuda huzursuzluk, geceleri alt ıslatma, gündüzleri dikkat dağınıklığı, okul başarısında azalma ve gelişme geriliği gelişebilir.
  • Uzun süre sağlıklı burun solunumunun yerine ağız solunumu yapılması sonucunda diş yapısında ve yüz kemiklerinin gelişiminde bozukluklar gelişir. Damakta kubbeleşme ve orta yüz kısmında basıklık gibi durumlar sonucu ‘adenoid yüzü’ (geniz eti yüzü) olarak isimlendirilen tipik bir yüz görüntüsü oluşabilir. Ayrıca dişlerde çürüme ve şekil bozukluklar ile sık karşılaşılır.
  • Geniz etinin enfeksiyon kaynağı olarak davranması ve tıkayıcı etkisi; orta kulakta sıvı toplanmasına neden olarak işitme azlığı ve kulak ağrısı gibi belirtiler ya da kronik sinüzite neden olarak geniz akıntısı ve tat ve koku almada azalma gibi belirtiler ile kendini gösterebilir.

Geniz Eti Tanısı Nasıl Konur?

Günümüzde geniz eti hastalığı tanısı Kulak Burun Boğaz uzmanları tarafından muayene odası şartlarında kameraya bağlı ve burundan iletilen kıvrılabilir fleksible fiberoptik endoskopik muayene ile rahatlıkla  konulabilmektedir.  Bu muayene ile geniz etinin büyüklüğü, havayolunu ne kadar daralttığı ve durumu tespit edilmiş olur. Ayrıca bu muayene esnasında burun boşluğu, boğaz ve gırtlak değerlendirilmesi de yapılabilir. Böylece üst havayolunda olası ek sorunlar değerlendirilmiş olur. Bu muayene ağrılı değildir.

Ankara Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları

Ankara geniz eti ameliyatı fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Call Now Button