Çocuklarda Kulak Enfeksiyonları Ankara
Çocuklarda kulak enfeksiyonları Ankara; zararlı mikroorganizmaların kulağın bazı bölümlerinde çoğalması ve dokulara zarar vermesi ile karakterize olan rahatsızlıklardır. Kulak, işitme organı olmasının yanı sıra bedenin dış dünyayı algılamasına ve denge kurmasına yardımcı olmaktadır. Kulağın içerisinde yer alan özelleşmiş yapılar, dışarıdan gelen sesleri toplar, bunları uygun sinyallere çevirir ve bölgedeki sinir ağları vasıtasıyla beyine gönderirler. Bu sinyaller beyinde analiz edilir ve anlamlandırılır, böylece duyma fonksiyonu gerçekleşmiş olur. Kulak, genel olarak üç farklı bölümden oluşmaktadır. Bunlar dış kulak, orta kulak ve iç kulaktır. Bahsi geçen bölümlerin her biri farklı görevlere sahiptirler. Bu bölümlere ulaşan zararlı mikroorganizmalar bölgedeki dokularda enfeksiyon meydana gelmesine yol açabilirler. Buna bağlı olarak ağrı, akıntı ve işitme azlığı gibi şikayetler ortaya çıkar.
Yazımızın devamında ‘’Çocuklarda kulak enfeksiyonları neden olur?’’, ‘’Çocuklarda kulak enfeksiyonu belirtileri nelerdir?’’, ‘’Çocuklarda kulak enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?’’ ve ‘’Çocuklarda kulak enfeksiyonları duyma kaybına yol açar mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara çocuklarda kulak enfeksiyonları hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Çocuklarda Kulak Enfeksiyonları Nedir?
Çocuklarda kulak enfeksiyonları, kulakta etkiledikleri bölgeye göre çeşitli şikayetlere yol açabilen hastalıklardır. Kulak enfeksiyonları en sık orta kulak bölgesinde meydana gelirler. Bu durum otitis media veya orta kulak iltihabı olarak adlandırılır. Orta kulak iltihapları çocukların ciddi kulak ağrıları deneyimlemesine yol açabilir. Bahsi geçen enfeksiyonlar özellikle de sık sık tekrarlıyorlarsa mutlaka bir Kulak Burun Boğaz doktoru ile görüşülmelidir.
Çocuklarda Kulak Enfeksiyonları Neden Olur?
Çocuklarda kulak enfeksiyonlarını virüs veya bakteriler meydana getirir. Bu mikroorganizmaların kulağa ulaşması çeşitli nedenlerden dolayı olur, bu nedenlerden bazıları şunlardır:
- Üst solunum yolunu ilgilendiren soğuk algınlığı, grip ve benzeri enfeksiyon hastalıkları, östaki tüpü aracılığıyla kulak bölgesini etkileyerek enfeksiyona yol açabilir.
- Geniz eti büyümesi ya da geniz eti iltihabı yani adenoidit olması
Çocuklarda kulak enfeksiyonları genellikle bu gibi nedenlerden ortaya çıkarlar.
Çocuklarda Kulak Enfeksiyonları Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda kulak enfeksiyonu belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Kulak ağrısı.
- Kulakta dolgunluk hissi.
- Kulak çınlaması.
- Kulak kızarıklığı.
- Yüksek ateş.
- İşitmede azalma.
- Öksürük.
- Mide bulantısı ve kusma.
Çocuklarda kulak enfeksiyonu belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Çocuklarda Kulak Enfeksiyonları Tehlikeli mi?
Çocuklarda kulak enfeksiyonları, 3-6 yaş arasında oldukça sık görülür ve genel olarak tehlikeli hastalıklar değildir. Özellikle akut olarak ortaya çıkan ve iyileşen enfeksiyonlar çoğunlukla uzun süreli veya kalıcı sorunlara neden olmazlar. Kulak enfeksiyonları sık sık tekrarlıyorsa ya da uzun süre devam ediyorsa zaman içerisinde kulak yapı ve dokularında kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Bu yüzden kulak enfeksiyonları kesinlikle ihmal edilmemeli ve gerekli tedavi uygulanmalıdır.
Çocuklarda Kulak Enfeksiyonları Kendi Kendine Geçer Mi?
Çocuklarda kulak enfeksiyonları, çoğu zaman istirahat ve sağlıklı beslenme ile kısa bir süre içerisinde geçer. Ancak enfeksiyonun devam ettiği süre boyunca çocuk çeşitli şikayetler deneyimler ve bazen komplikasyonlar yani istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Bu şikayetlerin kontrol altına alınması ve enfeksiyonun daha çabuk ve komplikasyonsuz sonlandırılması için bir Kulak Burun Boğaz doktoruna başvurulmalıdır. Enfeksiyonun kendi kendine geçmesi beklenilmemelidir.
Çocuklarda Kulak Enfeksiyonları Tedavisi Bitkisel Olarak Yapılabilir Mi?
Çocuklarda kulak enfeksiyonlarının bitkisel tedavisi yoktur. Bitkisel içerikli ürünler bölgedeki enfeksiyonu sonlandıramazlar. Ebeveynler kesinlikle doktorlarının izni olmadan çocuklarının kulaklarına, içeriklerinden emin olmadıkları kremler sürmemeli ve damla damlatmamalıdır. Özellikle de kulak içerisine, bitkisel içerikli olsa dahi yabancı bir madde uygulanmamalıdır. Aksi takdirde kulak dokularında kalıcı hasarlar görülebilir.
Çocuklarda Kulak Enfeksiyonları Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Çocuklarda akut kulak enfeksiyonlarının tedavi süreci genellikle 1 hafta kadar sürer. Tedaviye başlanır başlanmaz çocuğun şikayetleri kontrol altında alınır. Genellikle de 3 ila 5 gün içerisinde enfeksiyon sonlandırılmış olur. Ancak kronik hale gelmiş durumlarda uzun süreli tedavi, takip ve cerrahi gereksinim nedeniyle tedavi süresi uzayabilir.
Çocuklarda Kulak Enfeksiyonları Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda kulak enfeksiyonlarının tedavisinde genellikle ilaç tedavisi yeterli olmaktadır. Uygulanan ilaç tedavisi, enfeksiyonun sonlandırılması ve çocuğun şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olur. Genellikle tercih edilen ilaçlar antibiyotiklerdir ancak şart değildir; çünkü akut orta kulak enfeksiyonların büyük çoğunluğunun sebebi virüslerdir. Burun açıcı spreyler de geniz bölgesinde östaki borularında ödemi azaltabilir ve orta kulağın iyileşmesine katkıda bulunur. Bazı durumlarda, tekrarlayan enfeksiyonları sonlandırmak ve orta kulakta sıvı birikmesini önlemek için kulak tüpü ameliyatı gibi cerrahi yaklaşımlara ihtiyaç olabilir.
Ankara Çocuklarda Kulak Enfeksiyonları Tedavisi Fiyatları
Ankara çocuklarda kulak enfeksiyonları tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.