Burun ve Sinüs Kanserleri Ankara
Burun ve sinüs kanserleri Ankara; burun ve burnun çevresindeki sinüs boşluklarında kötü huylu kitleler gelişmesi ile karakterize olan hastalıklardır. Burun, ideal solunumun sağlanması ve bulundurduğu özel hücreler yardımı ile koku alma gibi çok önemli görevleri olan bir organımızdır. Sinüsler ise, kafa ve yüz kemiklerinin içerisinde bulunan boşluklardır. Burun, beyin ve gözler komşuluğunda bulunan bu boşluklar basıncın dengelenmesine yardımcı olurlar ve solunum işlevine katkı sağlarlar. Sinüsler mukus salgılayarak burun boşluklarının nemlenmesini ve yabancı maddelerle patojenlerden arınmasını sağlarlar. Hem sinüslerin hem de burnun bireyin genel sağlığı için oldukça önemli görevleri vardır. Sinüsler ve burun boşluğunda farklı yapı ve görevleri olan hücrelerden tümörler gelişebilir. Bu tümörler iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu yani kanser de olabilir. Kanserin evre ve yayılımına göre bireyin hayatını tehdit edici olabilirler.
Yazımızın devamında ‘’Burun ve sinüs tümörleri nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Burun kanseri belirtileri nelerdir?’’, ‘’Sinüs kanseri belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Burun ve sinüs kanserleri hangi nedenden meydana gelirler?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara burun ve sinüs kanserleri tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Burun ve Sinüs Kanserleri Nedir?
Burun ve sinüs kanserleri, sıklıkla burun ve sinüs boşluklarını döşeyen örtücü mukozal epitel hücrelerinden köken alır. Ayrıca mukoza altındaki bağ dokuları, kemik yapılar, koku hücreleri, lenf dokuları ve tükrük salgılayan bezlerden de kanserler gelişebilir. Geliştiği hücre tipine göre farklı seyirler gösterir ve bazı türleri maalesef çok hızlı bir şekilde kötü seyir gösterebilir. Bu tümörler öncelikle lokal olarak yani burun ve sinüs boşlukları içinde yayılır. Bazen komşu hayati yapılar olan beyin ve göz içine kadar yayılabilir. Bu aşamalarda boyun lenflerine de sıçrayabilir. Daha ileri evrelerde ise uzak metastaz yani yayılım gösterebilir ve en sık akciğere metastaz görülür. İlerlemiş burun ve paranazal sinüs kanserleri hayatı tehdit edici hale gelir. Bu nedenle erken dönemde yakalanıp uygun tedavilerin uygulanması çok önemlidir.
Burun ve Sinüs Kanseri Neden Olur?
Burun ve sinüs kanserlerinin ortaya çıkmasında pek çok farklı etken rol oynayabilir ancak mesleksel maruziyet dikkat çekicidir. Odun talaşına maruz kalan marangozlar, uzun süreli ve tekrarlayan kimyasal madde ve gazlara maruz kalan deri ya da tekstil çalışanları gibi kişilerde daha sık görüldüğü bilinmektedir. Sigara ve benzer tütün ürünlerinin düzenli olarak tüketilmesi ya da HPV virüsü incelenen diğer nedenlerdir.
Burun ve Sinüs Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Burun ve sinüs kanseri şikayet ve belirtileri arasında aşağıdakiler yer almaktadır. Bu şikayetler iyi huylu burun ve sinüs hastalıklarında da görülür. İki haftayı geçen süreyle şikayetleri olan kişiler mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
- Geçmeyen burun tıkanıklığı.
- Burunda yabancı bir madde varmış gibi hissetmek.
- Tek taraflı olan ve kanlı ya da iltihaplı burun akıntıları.
- Yüz ve kafa bölgesinde ağrı hissi.
- Burun kanamaları.
- Diş ağrısı ve dişlerde oynama.
- Göz ağrıları, çift görme, bulanık görme, gözde şişme ve hareket bozukluğu.
- Koku ve tat alma problemleri.
- Baş ağrıları, sinüslerde doluluk hissi.
Burun ve sinüs kanseri belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Belirtilerin şiddeti, kanser hastalığının ne kadar ilerlemiş olduğuna göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Burun ve Sinüs Kanseri Sık Görülür mü?
Burun ve sinüs kanserleri, baş boyun kanserleri içinde 4. sırada görülür, yani çok nadir değildir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 600-700 civarında yeni burun ve paranazal sinüs kanseri görülür. Bunlar büyük çoğunlukla yetişkinlerde (40 yaş üstünde) ve daha çok erkeklerde görülür. Kadınlarda ve çocuklarda da görmek mümkündür.
Burun ve Sinüs Kanserleri Tanısı İçin Biyopsi Gerekir mi?
Burun ve sinüs kanserlerinde tanı, titiz bir KBB muayenesi ve özellikle endoskopik muayene ile tümörün görülmesi ile başlar. Çoğunlukla lokal anestezi altında şüpheli lezyon ve tümörlerden forseple kopararak biyopsi alınır. Biyopsi yapılan dokunun patolojik incelemesi sonucunda kanser tanısı konulur.
Burun ve Sinüs Kanserleri Tanısında BT, MR ve PET Yapılır mı?
Tümörün yaygınlığını tam olarak belirlemek için görüntüleme yöntemleri BT ve/veya MR kullanılır. Bu incelemeler ilaçlı olur yani kontrast madde kullanılarak yapılır. Tümörün lokal yayılımı ve komşu önemli yapılar olan beyin ve gözle ilişkisi belirlenir. Ayrıca boyun lenf nodlarına yayılım varsa belirlenir. İleri evre tümörlerde PET yapılması yararlı olur, hem lokal ve boyun yayılımı hem de uzak metastaz açısından önemli fikirler verir. Ultrason incelemesinin burun ve sinüs kanseri değerlendirmesinde yeri yoktur.
Burun ve Sinüs Kanserleri Nasıl Tedavi Edilir?
Burun ve sinüs kanserlerinde esas tedavi cerrahidir, kapalı (endoskopik) veya açık ameliyatla tümörün tamamen temizlenmesi hedeflenir. Erken yakalanan yani yayılmamış erken evre tümörlerde, endoskopik cerrahi deneyimli ellerde çok başarılı sonuçlar verir. İlerlemiş tümörlerde endoskopik cerrahi tek başına ya da kombine yani açık ve endoskopik cerrahinin birlikte uygulanması tercih edilebilir. Ameliyat sonrasında yapılan patoloji incelemesine ve yine tümörün yayılımına göre ek tedaviler uygulanır. Ek tedavi esas olarak ışın yani radyoterapidir, bazı durumlarda ışın tedavisine ilaç tedavisi yani kemoterapi de eklenebilir.
Geç gelen ve maalesef çok ilerlemiş tümörlerde ameliyat yapmak mümkün olamayabilir, böyle bir durumda hastalıktan kurtulma şansı oldukça düşüktür ve ışınla beraber kemoterapi uygulanarak tümörün cevabı değerlendirilir.
Burun ve Sinüs Kanserlerinde Erken Tedavinin Önemi
Erken teşhis edilen burun ve sinüs kanserleri, endoskopik cerrahi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Erken tedavi hem bireyin yaşam kalitesinin korunması hem de tümörden kurtulmayı sağlamak için son derece önemlidir. Bu hastalarda patoloji incelemesinde olumsuz bulgular yoksa ek tedavi uygulamaya da gerek olmayabilir. Bu nedenle hem hastalar yukarda bahsedilen ve geçmeyen şikayetleri önemseyip Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmalı, hem de Kulak Burun Boğaz uzmanları bu hastaları titizlikle inceleyip tümörleri erken dönemde yakalayabilmelidir.
Ankara Burun ve Sinüs Kanserleri Tedavisi Fiyatları
Ankara burun ve sinüs kanserleri tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.