Burun Estetiği Ankara
Burun estetiği Ankara, burnun yeniden şekillendirilmesi için yapılan estetik ameliyattır. Burun, yüzün merkez noktasında bulunur ve yüzün tüm bölgeleri ile etkileşim halindedir. Bu nedenle burun şekli yüz estetiği açısından çok önemlidir. Burundaki şekil bozuklukları ya da kişinin yüzüne uygun olmayan bir burun kişinin özgüven eksikliğine ve sosyal ortamlarda rahatsızlık duymasına neden olabilir.
Bu ameliyatta burnun şekil bozukluğunun düzeltilmesi ve boyutunun yüzüne orantılı hale getirilmesi ile doğal, çekici ve yüz güzelliğini ortaya çıkaracak bir görüntü hedeflenir. Ayrıca aynı ameliyat esnasında burundan nefes alamama gibi fonksiyonel sorunların düzeltilmesi mümkündür. Burun estetiği ameliyatı kapalı teknik ya da açık teknik yöntemleri ile yapılmaktadır Hangi teknikle ameliyatın yapılacağı, ihtiyaç duyulan işlemlerin kapsamına bağlıdır. Burun estetiği ameliyatında, kemik kesiler için mikrotestere, osteotom, piezo gibi çok çeşitli cerrahi aletler ve cihazlar kullanılır. Burun estetiği ameliyatı, deneyimli ve özenli ellerde hem estetik hem de fonksiyonel olarak başarıyla uygulanan bir operasyondur. Yazımızın devamında ‘’Burun estetiği ne kadar sürer?’’, ‘’Burun estetiğinde doktor seçimi nasıl yapılır?’’, ‘’Burun estetiği neden yapılır?’’ ve ‘’Burun estetiği nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara burun estetiği hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Burun Estetiği Nedir?
Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı, burnun çeşitli cerrahi teknikler kullanılarak estetik ölçülere uygun, orantılı ve hastanın yüzüne uyumlu hale getirilmesi için yeniden şekillendirilmesidir. Bu ameliyatta amaç; kişinin genel yüz hatları, cinsiyeti ve burnu oluşturan cilt, yumuşak doku, kıkırdak ve kemik dokularının özellikleri dikkate alınarak doğal ve yüz güzelliğini ortaya çıkaracak bir görüntü elde etmektir. Ayrıca bu ameliyatta burnu oluşturan dokuları koruyucu bir anlayışla, aşırı kıkırdak ya da kemik çıkarmaktan kaçınarak ameliyatın yapılması, nefes alma fonksiyonu gibi burun fonksiyonlarını korumak açısından çok önemlidir. Dahası bu ameliyatta, burun tıkanıklığına neden olan durumlar varsa bunlarda mutlaka düzeltilmelidir. Böylece hem estetik hem de fonksiyonel bir burun elde edilir.
Burun Estetiği Neden Yapılır?
Burun şekli yüz estetiği açısından çok önemlidir. Burundaki şekil bozuklukları ya da yüzüne uygun olmayan bir burun, kişinin yüz güzelliğini arka plana atabilir. Ayrıca kişinin burnundan memnun olmaması özgüven eksikliğine ve sosyal ortamlarda rahatsızlık duymasına neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı uygulanan burun estetiği ameliyatı, genel olarak burundaki şekil bozukluğunu düzeltmek, septum deviasyonu gibi sorunları gidermek, burun boyutunu yüzüne orantılı hale getirmek ve varsa burun tıkanıklığını gidermek için yapılır. Ancak estetik algı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu nedenle kişinin burun şeklinden kendisinin memnun olmadığı durumlarda ve değişime hazır olduğu zamanda bu ameliyat yapılmalıdır.
Burun Estetiğinde Doktor Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Burun estetiği ameliyatında milimetrik işlemler bile çok büyük değişiklik yaratır. Çok hassas ve özenli yapılması gereken bu ameliyatta deneyim ve beceri çok önemlidir. Ayrıca hem ameliyat öncesi beklentilerin değerlendirilmesinde hem de ameliyat sonrası uzun dönem dönem takip gerekliliği nedeniyle hasta doktor güven ilişkisi sağlanmalıdır. Bu nedenle doktor seçiminde; burun estetiği konusunda deneyimli, özenli bir yaklaşıma sahip, estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyacı karşılayabilecek ve iletişimin sağlıklı sağlanabildiği bir doktor ile yola çıkılması doğru olacaktır.
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Ameliyat Öncesi Değerlendirme: Burun şeklinde değişiklik istediğine karar veren bir kişi , kendisinde estetik kaygı yaratan sorunları ve beklentilerini belirlemelidir. Ayrıca burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi şikayetleri varsa bunları da önemsemelidir. Yapılacak muayenede kişinin cilt yapısı, kıkırdak ve kemik yapıların durumu, şekil bozukluğu yaratan nedenler ve burun içi endoskopik olarak incelenerek fonksiyonel bir bozukluğa neden olabilecek durumlar belirlenir. Tüm bu bilgiler ışığında kişinin doktoru ile yapacağı görüşmede; estetik beklentilerinin ne kadar gerçekçi olduğu, kişinin yüzüne ve cinsiyetine uyumu, burun fonksiyonuna etkisi, hangi cerrahi yöntemle ameliyatın yapılacağı ve ameliyat sonrası sürecin nasıl olacağı değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda hasta ve doktor karşılıklı olarak birbirlerini anlamış ve yapılacaklar konusunda ameliyat öncesinde karar vermiş olmalılardır. Burun estetiği ameliyatı acil bir ameliyat değildir. Bu nedenle bu görüşme ameliyat planı netleşene kadar gerekirse tekrarlanabilir. Ameliyat öncesi hastanın çeşitli açılardan fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar ile simülasyon çalışması yapılarak olası ameliyat sonuçları değerlendirilebilir.
Ameliyat Süreci: Burun estetiği ameliyatı genel anestezi ile hasta uyutularak ya da lokal (bölgesel) anestezi ile yapılabilir. Ancak hasta konforu açısından genel anestezi tercih edilir. Temel olarak burun estetiği ameliyatı kapalı teknik ya da açık teknik yöntemleri ile yapılmaktadır. Açık teknik ya da kapalı tekniğin avantajları ve dezavantajları vardır. Biri diğerinden daha üstün değildir. Hangi teknikle ameliyatın yapılacağı, ihtiyaç duyulan işlemlerin kapsamına ve doktorun tercihine göre belirlenir. Kapalı teknik burun estetiği ameliyatında burun içerisinden yapılan kesilerle burun sırtına ulaşılır ve gerekli işlemler gerçekleştirilir. Açık teknik burun estetiği ameliyatı sırasında burun deliklerinin birleştiği bölgeye kısa bir kesi uygulanır ve burnu saran deri yukarı kaldırılır. Böylece yapılar doğrudan görülerek gerekli işlemler yapılır. Bu yaklaşımda yapılan kesi 1-2 ay içerisinde belirgin bir iz kalmadan iyileşir.
Burun estetiği ameliyatında burun kemikleri kırılmaz, kontrollü bir şekilde kesiler yapılır. Bu kesiler için mikrotestere, osteotom, piezo gibi çok çeşitli cerrahi aletler kullanılır. Bunları içeren isimlendirmeler farklı bir cerrahi yöntemi tarif etmez. Sadece ameliyatta kesi için kullanılan teknolojiyi tarif eder.
Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Burun estetiği ameliyatı sonrasında hasta bir gece hastanede gözlem altında kalır ve ertesi gün taburcu olur. Ameliyat sonrasında 45 derece dik yatmak ve en az 48 saat aralıklı buz uygulanması ödemi ve morluğu azaltacaktır. Ağrı olması durumunda ağrı kesici ilaçlar yeterli olmaktadır. Eğer tampon konulduysa tamponlar genellikle 2. gün alınırlar. Ameliyat açık teknikle yapıldıysa burun ucundaki dikişler genellikle 5. günde alınır. Burun dış kısmında bulunan plastik alçı genellikle 7. günde çıkarılır ve 1 hafta daha burun sırtına bant uygulanır. İlk 1-2 ay gözlük kullanılmaması, burun cildini güneşten korumak için güneş koruyucu kullanılması ve burnu her türlü travmadan korumak çok önemlidir. Ameliyattan sonra ilk 6 ay boks, güreş gibi sporlar önerilmez ancak 1. aydan sonra hafif sporlara başlanabilir. Ameliyat sonrası özellikle ilk 1 ay burunda ödem olması normaldir. Göz çevresindeki ödem bir haftada , morluklar ise iki hafta civarında düzelirler.
Burun Estetiği Ne Kadar Sürer?
Burun estetiği ameliyatı kullanılan cerrahi tekniğe, yapılacak işlemlere, daha önce burun ameliyatı olup olmamasına göre 2-4 saat arasında sürmektedir.
Burun Estetiği Kaç Yaşında Yapılır?
Burun estetiği ameliyatı kemik gelişimi tamamlandıktan sonra yapılır. Bu yaş genellikle kızlarda 16-17 iken, erkeklerde 17-18 olmaktadır. Son 1 yıl içerisinde olan boy uzamasının ne kadar olduğu bu belirlemede önemlidir.
Burun Estetiği Ağrılı Mı?
Burun estetiği ameliyatı genellikle genel anestezi altında yani hasta uyutularak yapılan bir ameliyattır. Bu nedenle hasta ameliyat esnasında ağrı duymaz. Ameliyat sonrasında ağrı olması halinde ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilebilecek düzeydedir. Bu ameliyatta burun içine tampon konulmayabilir. Ancak konulmuş olsa dahi, kanallı silikon tamponlar kullanıldığı için tamponun kendisine bağlı ya da alınması esnasında ağrı görülmez.
Burun Estetiği Riskli Mi?
Burun estetiği ameliyatı tehlikeli bir ameliyat olmamakla birlikte her ameliyat gibi bazı riskleri vardır. Kanama, enfeksiyon, burun içinde yapışıklıklar ve geçici olarak burun bölgesinde his kaybı gibi durumlar olabilir. Ameliyat öncesi dönemde ve iyileşme döneminde yara iyileşmesi açısından hastaların sigara kullanmamaları ve sağlıklı beslenmeleri çok önemlidir.
Burun estetiği ameliyatı sonucunda burun şeklinde ve fonksiyonunda istenmeyen sonuçlar olabilir. Bunlar müdahale gerektirmeyen hafif durumlar olabileceği olabileceği gibi belirgin eğrilik, kıkırdak kaybına bağlı burun sırtında çökme gibi daha ciddi durumlar olabilir. Ayrıca belirgin bir sorun olmamasına karşın hasta istediği görüntüye ulaşamamış olabilir. Bu tür durumlarda revizyon ameliyat gerekebilir.
Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı Nedir?
Burun estetiği ameliyatının sonucunda burun sırtında çökme, eğrilik, ucunun aşırı daralması, düşük olması ya da kemerli görüntünün hala devam etmesi gibi estetik olarak istenmeyen sonuçlar görülebilir. Bunun yanında, burun tıkanıklığı gibi fonksiyonel sorunlar düzelmemiş ya da ameliyat sonrasında gelişmiş olabilir. Ayrıca, estetik ve fonksiyonel olarak bir sorun olmamasına karşın hasta burnunun görüntüsünden tatmin olmayabilir. Bütün bu nedenlerden dolayı revizyon burun estetiği ameliyatı gerekebilir.
Revizyon ameliyat için iyileşmenin tamamlanması ve burnun son halini alması için en az 6 ay, ideal olarak 1 yıl beklenmesi uygun olur. Ancak burundan nefes almayı engelleyen burun sırtında çökme olması, belirgin eğrilik gibi durumlarda daha erken revizyon yapılabilir.
Revizyon ameliyat ilk ameliyata göre, hem doku planları bozulduğu için hem de kıkırdak ve kemik yapıların aşırı ya da asimetrik alınması nedeniyle daha zordur. Revizyon ameliyat normal anatomik yapıların değişmesi ya da eksik olması nedeniyle çok sabırlı ve özenli yapılmalıdır.
Revizyon burun estetiği ameliyatında özellikle ciddi deformitelerin olduğu durumlarda kıkırdak ihtiyacı olmaktadır. Öncelik burun içi kıkırdağını (septum kıkırdağı) kullanmaktır. Bunun yetersiz olduğu durumlarda hastanın kendi kulak ya da kaburga kıkırdağının kullanılması tercih edilir.
Revizyon burun estetiği ameliyatını yapacak doktorun ameliyatın zorluğu ve gerekli hallerde kulak ya da kaburgadan kıkırdak alınması gibi ek müdahaleler gerekliliği nedeniyle bu konuda deneyimli olması gereklidir.
Ankara Burun Estetiği Fiyatları
Ankara burun estetiği fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.