Boyun Kitlesi Ankara
Boyun kitlesi Ankara, boyun bölgesinde meydana gelen her türlü kitle oluşumuna ve şişliğe verilen genel bir tanımlamadır. Boyun bölgesi; büyük atar damarlar (karotid arter-şah damarı), toplar damarlar (juguler venler), omurilik, önemli hareket ve duyu sinirleri, lenf nodları ve lenfatik yapılar, gırtlak, nefes borusu ve yemek borusu gibi yaşamımız açısından çok önemli ve hayati yapıları içerir. Boyundaki şişlikler bazen enfeksiyonlara, bazen doğumdan gelen anomalilere, bazen de iyi huylu veya kötü huylu tümörlere işaret ediyor olabilir. Genel olarak adına boyun kitlesi denilen bu oluşumlar, kişinin sağlığı açısından hayati tehdit oluşturabilir.
Bu yüzden varlıkları fark edildiğinde mutlaka alanında uzman bir Kulak Burun Boğaz doktoru ile görüşülmelidir. Öncelikle boyundaki kitlenin ve olası nedenlerin incelenmesi sonucu tanı konulmalı ve tanıya en uygun tedavi düzenlenmelidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde boyun kitleleri farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Yetişkinlerde özellikle 40 lı yaşlardan sonra gelişen boyun kitlelerinin, aksi ispat edilene kadar kanserden köken aldığı düşünülür. Bu nedenle ayrıntılı değerlendirilmelilerdir. Yazımızın devamında ‘’Boyun kitleleri nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Boyunda kitle ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Boyunda kitle tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Boyun kitlesi belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara boyun kitlesi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Boyun Kitlesi Nedir?
Boyun kitlesi, boyun bölgesinde şişliğe veya kitleye yol açan her türlü oluşuma verilen genel bir isimdir. En sık sebepler; iyi veya kötü huylu lenf bezi büyümeleri, enfeksiyonlar ve doğumsal anomalilerdir. Boyun kitleleri bir tümör olarak karşımıza çıkabilir. Bu tümörler iyi huylu veya kötü huylu yapıya sahip olabilirler. Boyun kitlesinin türüne, nereden kaynaklandığına, büyüklüğüne ve yerleşim yerine göre kişide çok çeşitli şikayetler görülebilir.
Lenf Bezi Büyümesi Nedir?
Lenf bezleri vücudumuzu enfeksiyon ve tümörlere karşı koruyan yapılardır, boyun bölgesinde yaklaşık 300 kadar yüzeyel ve derin yerleşen lenf bezleri mevcuttur. Normal lenf bezlerinin boyutları 2-3 cm e kadar ulaşabilir. Daha ileri lenf nodu büyüklüğü önemsenmeli ve sebebi araştırılmalıdır. Boyunda lenf bezi büyümesi; ağız-yüz-boğaz-gırtlak-dişler bölgesindeki enfeksiyon ve kanserlere bağlı olarak gelişebilir. Bu hastalıkların erken dönemde tanılarının konulması ve erken dönemde tedavi edilmesi hayati önem taşır. Boyundaki lenf bezleri büyümesi genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ve diş apseleri nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Boyun Kitlesi Neden Olur?
Boyun kitlelerinin en büyük nedeni, boyun bölgesinde yer alan lenf bezlerinin bölgedeki bir enfeksiyon nedeniyle büyümesidir. Buna ek olarak boyun kitleleri şu gibi nedenlerden de ortaya çıkabilirler:
- Baş boyun bölgesinde (ağız, boğaz, gırtlak, geniz ..) bulunan kanser hastalığının boyun bölgesine yayılması, yani metastaz yapması.
- Tiroid bezi büyümesi yani guatr oluşması, ayrıca tiroid kanserinin metastazı
- Doğumsal olarak sahip olunan kistler ve kitleler.
- Tükürük bezlerinin enfeksiyon kapması veya tümörleri.
- Deri ve deri katmanlarında doku büyümesi.
- Deri altında yer alan yağ dokularının veya kas dokularının büyümesi.
- Damarların balonlaşması veya tümörleşmesi.
- Lenfoma yani lenf bezi kanseri gibi hastalıklara bağlı olarak boyunda kötü huylu tümör görülmesi.
Boyun kitleleri bu gibi nedenlerden meydana gelebilirler.
Boyun Kitlesi Belirtileri Nelerdir?
Boyun kitlesi belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Baş ve boyun bölgelerinde şişlik bulunması. Bu şişlik bazen gözle görülebilir ve/veya çoğu zaman ise elle hissedilebilir bir yapıya sahiptir.
- Ses kısıklığı.
- Nefes darlığı
- Yutkunurken zorlanma ve ağrı.
- Dudak ve dil gibi bölgelerde iyileşmeyen yaralar bulunması.
- Kulak ağrısı ve işitme azlığı
- Burun tıkanıklığı ve kanlı akıntı
Boyun kitlesi belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bazı iyi huylu kitleler yalnızca bahsi geçen ilk belirtiye yol açarlar.
Boyun Kitlesi Tehlikeli Mi?
Boyun kitleleri genellikle iyi huylu bir yapıya sahiptirler. Çoğu zaman da lenf bezlerinin enfeksiyona bağlı olarak büyümesi sonucu görülürler. Enfeksiyona bağlı şişmeler iyi huyludur ancak doğru tedavi edilmedikleri takdirde hayati tehdit eden derin boyun enfeksiyonları gelişebilir. Bununla birlikte bazı boyun kitleleri kötü huylu olabilir veya iyi huylu olsalar bile kritik bir bölgede meydana gelmiş olabilirler. Bu durumda bireyin yaşamını tehdit eden sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle boyun kitleleri doğru bir şekilde teşhis edilip doğru şekilde tedavi edilmelidir.
Boyun Kitlesi Tanısı Nasıl Konulur?
Boyun kitlesi tanısında, hastanın hikayesi ve muayenesi çok önemlidir ve önemli ölçüde yol göstericidir. Kan testlerinin yeri sınırlıdır ancak özellikle enfeksiyon durumlarında yararlı bilgiler verir. Görüntüleme yöntemleri olan ultrasonografi (USG), bilgisayarlı tomografi (BT), ve manyetik rezonans (MR) tanıda çok önemlidir. Öncelikle iyi yapılmış ultrason çok önemli bilgiler verir, gerekli durumlarda ise BT ve/veya MR da yaptırılır. Böylece enfeksiyon ve tümör ayrımı yapılıp uygun tedavi düzenlenir.
Boyun Kitlesi Tanısında Biyopsi Yapılır mı?
Boyun kitlesi tanısında iğne ile biyopsi yapılabilir ve yüksek oranda tanı koydurucudur. Böylece kitle tümörse iyi mi kötü huylu mu olduğu belirlenir ve doğru tedavi planlanır. Ancak açık biyopsi yapılmaz, çünkü tümörün yayılmasına sebep olabilir.
Boyun Kitlesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Günümüzde boyun kitleleri, türlerine göre (enfeksiyon, iyi veya kötü huylu tümör) gerek medikal gerekse de cerrahi uygulamalar sayesinde tedavi edilebilirler. Örneğin, lenf bezlerinin büyümesine bağlı oluşan kitleleri ortadan kaldırmak ve büyümelerine neden olan enfeksiyonu gidermek için hastaya antibiyotik tedavisi yapılır ve apse varsa cerrahi olarak boşaltılır. Kist ve tümör gibi yapıların bölgeden alınması amacıyla ise çeşitli ameliyatlar uygulanır. İyi huylu kitle ve kistlerin cerrahi olarak çıkarılması yeterlidir. Metastaz olduğu düşünülen lenf nodlarının varlığı durumunda uygulanan cerrahi tedavi boyun diseksiyonudur yani bölgesel lenf bezlerinin temizliğidir. Ayrıca kanserin köken aldığı organın da tedavisi gereklidir.
Boyun Kitlesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Boyun kitlesi tedavisinin süresi, kitlenin türüne ve benzer etkenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doktorunuz tedavi sürecini planladıktan sonra tedavi süresi gibi konular hakkında sizi bilgilendirecektir.
Ankara Boyun Kitlesi Tedavisi Fiyatları
Ankara boyun kitlesi tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.