Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı Ankara

Beyin omurilik sıvısı kaçağı Ankara, beyin omurilik sıvısının (BOS), beyin ve omurilik yapılarını çevreleyen dura adındaki en kuvvetli zarın yırtılması sonucu sızması durumudur. Beyin omurilik sıvısı, merkezi sinir sisteminin korunması için son derece önemli bir sıvıdır. Beyin ve omurilik ile bunları çevreleyen zarların arasında yer alan bu sıvı, dışarıdan gelen fiziksel darbelere karşı tampon görevi görerek beyin ve omuriliğin zarar görmesine engel olur. Atıkların taşınması, beynin beslenmesine yardım etmek ve beyindeki basınç değişikliklerini düzenlemek gibi görevleri bulunmaktadır.

Bu sıvı, en dışta yer alan dura isimli koruyucu bir zar sayesinde bütünlüğünü korur ve dış ortamla bağlantısı yoktur. Ancak travma, cerrahi müdahaleler, doğumsal anomaliler ve tümörler gibi nedenlerden dolayı ilgili zarda yırtılma meydana gelirse beyin omurilik sıvısı sızıntısı ve buna bağlı ciddi sağlık sorunları gelişebilir. Yazımızın devamında ‘’Beyin omurilik sıvısı kaçağı neden olur?’’, ‘’Beyin omurilik sıvısı kaçağı nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Beyin omurilik sıvısı kaçağı tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Beyin omurilik sıvısı kaçağı belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara beyin omurilik sıvısı kaçağı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı Nedir?

Beyin omurilik sıvısı (BOS),  merkezi sinir sisteminin sağlıklı fonksiyon görmesi açısından son derece büyük bir öneme sahiptir. Sağlıklı bir kişide BOS, berrak ve mikrorganizma içermeyen bir sıvıdır. Bu sıvı farklı katmanlardan oluşan beyin zarı tarafından muhafaza edildiği için dış ortamdan izoledir. En dışta yer alan dura isimli koruyucu zarın yırtılması sonucu beyin omurilik sıvısının dış ortama sızması ise  BOS kaçağı olarak isimlendirilir. Bu sızıntı burun boşluğu ve sinüslere olursa BOS rinoresi olarak isimlendirilen burundan berrak bir akıntı gözlenebilir. Çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için bu durumdan  şüphelenen kişilerin mutlaka en yakın zamanda bir Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından ayrıntılı incelenmesi gerekir.

Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı Neden Olur?

Beyin omurilik sıvısı kaçağı nedenleri arasında şunlar bulunabilir:

  • Kafa travması (kazalar ve darbeler) sonucunda beyin zarı etrafındaki kemik yapılarda olan kırıklar
  • Endoskopik sinüs cerrahisi gibi beyin bölgesine yakın gerçekleştirilen ameliyatlar
  • Kafa kaidesine yakın tümörler
  • Beyin zarı etrafındaki kemik yapılarda doğumsal açıklıklar
  • Bahsi geçen etmenlere bağlı olarak dura zarı yırtılabilir ve beyin omurilik sıvısı kaçağı ortaya çıkabilir. Ancak spontan yani bir neden olmadan gelişen BOS kaçağı da olabilir.

Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı Tanısı Nasıl Konulur?

Burundan sürekli berrak bir akıntı gelen bir kişide BOS kaçağından şüphe duyulmalıdır. Bu akıntı özellikle tek taraflı ise ve ıkınma gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda ya da öne eğilmekle belirginleşiyorsa bu şüphe daha da netleşir. Bu hastalarda geçirilmiş bir kafa travması, burun ve sinüs bölgesinde ameliyat hikayesi ayrıntılı sorgulanmalıdır. Endoskopik burun muayenesi, gelen sıvının niteliği ve kaçak yeri hakkında fikir verebilir ancak kesin tanı için yeterli değildir. Öncelikle burundan gelen sıvının BOS olduğunu kesinleştirmek amacıyla laboratuvar testleri yapılır. Bu sayede BOS kaçağı olduğu kesin olarak tespit edilen her hastada bu kaçağın onarımı için ameliyat yapılmalıdır. BOS kaçağı onarım ameliyatından önce radyolojik incelemeler ile kaçak yerinin tespit edilmesi önemlidir.

Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı Kimlerde Görülür?

Beyin omurilik sıvısı yaygın görülen bir rahatsızlık olmasa da çok nadir de değildir. Çocuk ya da erişkin kadın ve erkeklerde görülebilir. Özellikle trafik kazası ya da yüksekten düşme gibi kafa travması geçirmiş kişilerde, burun ve sinüs ameliyatı geçirenlerde ve intrakraniyal basınç artışı olanlarda risk artmaktadır.

Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı Tehlikeli Mi?

Beyin omurilik sıvısı kaçağı tehlikeli bir durumdur ve mutlaka tedavi edilmelidir. Beyin ve omurilik, herhangi bir mikroorganizma içermeyen bu özel sıvı içerisinde bulunmaktadır. Bu sıvıyı muhafaza eden zarda yırtılma olması durumunda burun boşluğunda halihazırda bulunan mikroorganizmanın hasarlı bölgeden ilerlemesi sonucu beyin zarı iltihabı (menenjit), beyin dokusu iltihabı (ensefalit) ya da beyin apsesi gibi çok ciddi ve hayatı tehdit eden durumlar gelişebilir. Bu nedenle BOS kaçağı şüphesi durumunda hızlı hareket edilip, gerekli tetkikler yapılıp tanı konulmalı ve ameliyatla tedavi edilmelidir.

Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı Tedavi Edilebilir Mi?

Beyin omurilik sıvısı kaçağı tedavi edilebilen bir durumdur. Tek tedavi yöntemi kaçak olan bölgeyi tam olarak belirleyip ameliyatla beyin zarındaki yırtığın onarılmasıdır. Bu onarım günümüzde çoğunlukla burun içerisinden endoskopik olarak yani kafatası kemiklerinde herhangi bir açıklık oluşturulmadan yapılabilmektedir. Tanı kesinleştikten sonra, menenjit gibi istenmeyen durumlar gelişmeden en kısa zamanda BOS kaçağı onarım  ameliyatı gerçekleştirilmelidir.

Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin omurilik sıvısı kaçağı tespit edilen bir hastada tek tedavi seçeneği kaçağın olduğu hasarlı beyin zarı bölgesinin hiç kaçak olmayacak şekilde katmanlar şeklinde onarılmasıdır. Günümüzde, çoğunlukla burun içerisinden  endoskopla ilgili bölgeye ulaşılıp tamiri yapılabilmektedir. Onarım için hastanın burun içerisinden ya da vücudundan elde edilen fasya, kıkırdak ya da yağ gibi kendi dokuları öncelikle tercih edilir. Bazen yapay dura  ya da özel doku yapıştırıcıları  kullanılabilir.

Endoskopik Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı Onarımı Nedir?

Beyin omurilik sıvısı kaçağı ameliyatı endoskopik deneyimin artması ve teknolojinin gelişmesi sayesinde günümüzde çoğunlukla burun içinden endoskopik olarak gerçekleştirilmektedir. Burun içerisinden ilerletilen endoskoplar sayesinde kaçak bölgesi en ince ayrıntısına kadar görülerek gerekli çok katmanlı onarım yapılmaktadır. Böylece kafatası açılmadan daha sınırlı bir yaklaşımla ve daha az riskle ameliyat gerçekleştirilebilmektedir Endoskopik BOS kaçağı onarım ameliyatının başarı oranı çok yüksektir. İyileşme süresi daha kısa ve süreç daha konforludur. Ancak endoskopik yaklaşım bu konuda deneyimli bir Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından yapılmalıdır.

Ankara Beyin Omurilik Sıvısı Kaçağı Tedavisi Fiyatları

Ankara beyin omurilik sıvısı kaçağı tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Call Now Button