Baş Dönmesi Tedavisi Ankara
Baş dönmesi tedavisi Ankara, baş dönmesine yol açan etkenlerin belirlenmesi, bu etkenlerin ortadan kaldırılması ve böylece baş dönmesinin tedavisini amacıyla yapılan uygulamalardır. İnsan bedeni, birbirleriyle koordineli şekilde çalışan yüzlerce farklı doku ve organdan meydana gelir. Dengemizi sağlamak için, üç önemli organ sistemi koordineli bir şekilde çalışır. Görme duyumuz (vizüel sistem), iç kulak denge merkezi, kas ve iskelet sisteminden gelen duyu uyarıları birlikte çalışarak vücudumuzu dengede tutmamızı sağlar. Böylece bedenimizin hareket etmesi mümkün olur. Bu sistemlerin çalışmaması veya yanlış çalışması sonucu vücut dengesi bozulabilir ve baş dönmesi meydana gelebilir. Buna bağlı olarak da birey hareket etmekte zorlanabilir veya hareket ortasında düşüp kendisini yaralayabilir. Vücudun dengede kalmasını sağlayan en önemli organ iç kulaktır.
İç kulakta yer alan özelleşmiş dokular beyne, vücut koordinasyonumuzun sağlanabilmesi ve çevre algımızın oluşabilmesi için özel sinyaller gönderir. Bu sayede de yukarıda bahsetmiş olduğumuz sorunlar önlenmiş olur. Bununla birlikte başta iç kulak hastalıkları olmak üzere pek çok rahatsızlığa bağlı olarak denge sorunları görülebilir ve birey baş dönmesi olarak tabir edilen şikayete sahip olabilir. Yazımızın devamında ‘’Baş dönmesi tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Baş dönmesi tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Baş dönmesi neden olur?’’ ve ‘’Baş dönmesine eşlik eden belirler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara baş dönmesi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Baş Dönmesi (Vertigo) Nedir?
Baş dönmesi ya da vertigo, kişinin sabit duruyor olmasına rağmen çevresinin bir boyut olarak hareket ettiğini hissetmesi ve dengesini yitirmesi ile karakterize olan bir şikayettir. Baş dönmesi, pek çok hastalık sebebiyle ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar çoğunlukla geçici olmaktadır ve hayati risk taşıyan hastalıklar oldukça nadirdir. Baş dönmesi (vertigo) özellikle şiddetli olduğunda yaşam kalitesini olumsuz etkileyen çok rahatsız edici bir durumdur. Hasta bütün dünyasının alt üst olduğunu düşünür ancak ölümcül değildir. Bunun yanında baş dönmesi, düşme ve kazalara sebep olabileceğinden ayrıca önem taşır ve mutlaka akut dönemde uygun şekilde semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Özellikle etraf döner tarzda hissedilen başdönmesinin iç kulak denge merkezi ile ilgili olma olasılığı yüksektir.
Baş Dönmesi Neden Olur?
Baş dönmesi veya vertigonun pek çok nedeni vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- İç kulağı ilgilendiren hastalıklar (meniere hastalığı, vestibüler nörinit)
- Denge merkezi yarım daire kanallarında kireç kristalleri oluşması
- İç kulağa ulaşan veya dolaylı şekilde etkileyen üst solunum yolu enfeksiyonları
- İç kulağı etkileyen orta kulak enfeksiyonları.
- Nörolojik hastalıklar (multiple skleroz, migren, beyin damarlarında sertlik ve pıhtılar)
- Bazı ilaçların kullanımı.
- Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı.
- Sistemik hastalıklar (Anemi, tansiyon oynamaları)
- Kafa içi tümörler, işitme denge siniri tümörleri
Baş dönmesi nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Baş Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
Baş dönmesi çoğu zaman başlı başına bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Baş dönmesine şu gibi belirtiler eşlik edebilir:
- Denge kaybı.
- Mide bulantısı ve kusma.
- İşitme azlığı, çınlama, kulakta dolgunluk ve yüksek seslerden hissedilen rahatsızlık
- Yürümekte ve ayakta durmakta zorlanmak.
- Baş ağrısı
- Baş hareketlerinde sıkıntı
Baş dönmesine eşlik edebilecek belirtilerden bazıları bu şekilde sıralanabilir.
Baş Dönmesi Kimlerde Görülür?
Baş dönmesi zaman zaman herkesin deneyimleyebildiği bir şikayettir. Çoğunlukla yetişkinlerde görülür, ancak nadiren de olsa çocuklarda da görülür. Özel olarak bir hastalığa sahip olan bireylerde görülmek zorunda değildir. Bazen kalitesiz uyku veya ilaç kullanımı gibi nedenlerden bile ortaya çıkabilir. Bununla birlikte eğer sıkça tekrarlıyorsa veya uzun bir süre boyunca geçmiyorsa baş dönmesinin bir hastalık nedeniyle ortaya çıktığı düşünülebilir.
Baş Dönmesi Tehlikeli Mi?
Baş dönmesinin altında yatan hastalıklar çoğunlukla hayatı tehdit edici hastalıklar değildir. Bununla birlikte bahsi geçen şikayetin, nadir de olsa tehlikeli hastalıklar nedeniyle ortaya çıkması mümkündür. Bu hastalıkların araştırılabilmesi ve gereken tedavinin erkenden gerçekleştirilebilmesi için mutlaka bir Kulak Burun Boğaz hekimi ile görüşülmelidir.
Baş Dönmesi Bitkisel Tedavisi Var Mı?
Baş dönmesinin veya baş dönmesine yol açan hastalıkların bitkisel içerikli uygulamalar ile tedavi edilmesi mümkün değildir. Ayrıca bu gibi tedaviler güvenli değillerdir, anafilaktik şok gibi son derece ciddi alerjik reaksiyonlara ve toksik olaylara yol açabilirler. Bu yüzden tıbbi, bilimsel ve güvenilir tedaviden şaşılmamalıdır.
Baş Dönmesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Baş dönmesi tedavisinin süresi; şikayetin ortaya çıkma nedenine ve bu nedeni ortadan kaldırmak için tercih edilen tedavi uygulamasının türüne göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Tedavi süreci birkaç haftadan birkaç aya kadar değişebilir, bazen yıllarca sürebilir
Baş Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Baş dönmesi, daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi pek çok farklı nedenden ortaya çıkabilir. Tedavi sürecine başlamadan önce bu nedenler araştırılır. Daha sonra ise bu nedenlere yönelik tedavi planlamaları yapılır. Mesela baş dönmesi iç kulak bölgesindeki bir enfeksiyon nedeniyle meydana geliyorsa bu enfeksiyonu gidermeye yönelik tedaviler yapılabilir. İç kulak denge merkezinde kristal oynaması gibi durumlarda ilaçsız tedavi yapılır ve manevralar uygulanır. İç kulak basınç artışı durumunda ilaç tedavisi yanı sıra diyet uygulamaları yapılır.
Ankara Baş Dönmesi Tedavisi Fiyatları
Ankara baş dönmesi tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.