Ani İşitme Kaybı Ankara
Ani işitme kaybı Ankara; işitme yetisinin, kulak yapılarını, işitme sinirini veya beyni ilgilendiren herhangi bir sorun nedeniyle, aniden yitirilmesidir. İşitme duyusu sayesinde çevremizdeki sesleri duyabilir, sosyal etkileşimlerde bulunabilir, eğitim ve öğretim alır, müzik dinleyebilir ve müzik icra edebiliriz. Bu yüzden işitme duyusu son derece önemlidir. İşitme duyusunun varlığını, kulağı meydana getiren, pek çok özel dokunun birlikte çalışmasına borçluyuz. Bu dokulardan bazıları dış ortamdaki sesleri toplar, bazıları ses dalgalarını ilgili bölgelere iletir, bazıları bu dalgaları işler ve elektriksel sinyallere dönüştürerek beyne iletirler. Beynin, işitme işleminden sorumlu olan bölümü ise bahsi geçen sinyalleri analiz eder. Bu aşamaların tamamı neredeyse anlık olarak gerçekleşir. Böylece çevremizdeki sesleri duymamız mümkün olur.
Bununla birlikte bahsi geçen aşamalardaki herhangi bir aksaklık işitme duyusunun kaybedilmesine yol açabilir. Ani işitme kaybı olarak bilinen bu sorun, kulağı ilgilendiren pek çok farklı hastalık nedeniyle meydana gelebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Ani işitme kaybı neden olur?’’, ‘’Ani işitme kaybı tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Ani işitme kaybına eşlik eden diğer belirtiler nelerdir?’’ ve ‘’Ani işitme kaybı kalıcı mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara ani işitme kaybı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Ani İşitme Kaybı Nedir?
Ani işitme kaybı; 72 saat içerisinde aniden gelişen, işitme testinde takip eden 3 frekansta ortalama 30 desibel veya daha fazla işitme kaybının görülmesi ile karakterize olan durumdur. Ani işitme kaybı, genellikle iç kulak hücreleri ve/veya işitme sinirinin zarar görmesi sebebiyle meydana gelmektedir. Son yıllarda, klasik tanımlamanın yanı sıra, 24 saat içinde tek bir frekansta bile 25 dB ve üzeri işitme kaybı ani işitme kaybı olarak tanımlanabilmektedir. Ani işitme kaybı yaşamış olan bireyler en kısa zamanda bir Kulak Burun Boğaz doktoru ile görüşmeli ve işitme testi yapılmalı ve durum tespit edilmelidir. Ani işitme kaybı ne kadar erken teşhis edilir ve tedavi kısa zamanda başlanırsa, işitmenin düzelme ihtimali o kadar yüksek olur.
Ani İşitme Kaybı Neden Olur?
Ani işitme kaybının nedenleri arasında şunlar yer alabilir:
- Viral üst solunum yolu enfeksiyonları
- Çeşitli sistematik hastalıklara bağlı, işitme organlarında damar bozuklukları ve pıhtılar meydana gelmesi
- Patlama sesi gibi çok şiddetli bir gürültüye maruz kalmak
- İç kulağı ilgilendiren çeşitli hastalıklar
- İç kulak, kulak siniri veya beyin bölgesine alınan ani bir fiziksel darbe, yani ilgili bölgelerde gerçekleşen bir fiziksel travma
- Kulak dokuları içerisinde meydana gelen ani ve şiddetli bir basınç değişimi
- Beyin sapı ve beyin tümörleri gibi kitleler
- Kanserin ve bazı şiddetli enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
Ani işitme kaybı bu gibi nedenlerden meydana gelebilir.
Ani İşitme Kaybına Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?
Ani işitme kaybına eşlik eden diğer belirtiler arasında şunlar yer alabilir:
- Tek taraflı veya çift taraflı kulak çınlaması.
- Kulakta dolgunluk hissi bulunması.
- Baş dönmesi.
- Beden dengesinin kaybedilmesi, denge sorunları.
- Bayılma.
Ani işitme kaybına eşlik eden en yaygın belirti baş dönmesidir. Bununla birlikte bireyin ani işitme kaybı yaşamasına neden olan sebebe göre bahsi geçen belirtiler de deneyimlenebilir.
Ani İşitme Kaybı Kimlerde Görülür?
Ani işitme kaybı, çeşitli sebepler sonucu her cinsiyetten ve yaştan kişide görülebilir. Ancak en sık yetişkinlerde ve daha çok başka hastalıkları da olan ileri yaşlarda görülür. Bu sorun görece nadir bir problemdir, yani ani işitme kaybının görülme oranı yetişkin popülasyonda 10 binde 1 civarındadır. Ancak bu oran, büyük nüfus kitleleri baz alınarak düşünüldüğünde binlerce insana karşılık gelmektedir.
Ani İşitme Kaybı Kalıcı Mı?
Ani işitme kaybı geçici de kalıcı da olabilir. Ani işitme kaybı ne kadar erken teşhis edilir ve tedavi başlanırsa düzelme şansı o kadar yüksek olur. İlk 24 saat ve hatta ilk 72 saat içinde tedavi başlanan hastalarda düzelme şansı daha yüksektir. Daha geç gelen hastalarda da tedavi hemen başlanır, ancak 1 haftadan sonra gelen hastalarda düzelme şansı göreceli olarak düşüktür. Erken tedavi başlanabilen hastaların önemli bir kısmında işitme büyük oranda hatta tama yakın düzelebilir. Bu nedenle ani işitme kaybı acil bir durumdur.
Ani İşitme Kaybı Tedavisi Var Mı?
Ani işitme kaybı tedavisi mümkün olan bir hastalıktır ve önemli olan erken tanı ve tedavidir. İlaç tedavileri ön plandadır, hiperbarik oksijen odası tedavisinin de yeri vardır, cerrahi tedavinin yeri çok kısıtlıdır. Hastanın yaşı, eşlik eden hastalıkları ve işitme kaybının miktarı tedavi başarısını etkileyen en önemli faktörlerdir.
Ani İşitme Kaybı Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Ani işitme kaybının ilaç tedavisi yaklaşık 2 hafta sürer, ancak yeterli cevap alınamayan durumlarda diğer tedavi aşamalarına geçilir ve süreç uzayabilir
Ani İşitme Kaybı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ani işitme kaybının temel tedavisi sistemik steroid yani kortizon tedavisidir ve genellikle ağızdan alınır. Birlikte iç kulak beslenmesini artıran serum ve ilaç tedavileri de verilebilir. Beşinci gün sonunda işitme testi tekrarlanır, eğer iyileşme gözlenirse tedavi basamaklı olarak sonlandırılır. Tedaviye iyi cevap alınamamışsa steroidin kulak zarından orta kulağa enjeksiyonu aşamasına geçilebilir ve bu da yaklaşık 1 haftalık bir süreçtir. Yine cevap alınamazsa hiperbarik oksijen odası tedavisine geçilebilir ve bu tedavide yaklaşık 3 hafta sürebilir. Klinikten kliniğe bahsedilen bu tedavilerin uygulama sırası değişebilir. Bazı durumlarda, kuvvetli bir viral enfeksiyon şüphesi varsa, antiviral tedaviler de eklenebilir.
Ankara Ani İşitme Kaybı Tedavisi Fiyatları
Ankara ani işitme kaybı tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etkenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.