Alerjik Nezle Tedavisi Ankara
Alerjik nezle tedavisi Ankara, alerjik rinit ya da saman nezlesi olarak bilinen hastalığın tedavisidir. Alerjik nezle, toplumda oldukça sık görülmesi, kişinin yaşam kalitesini belirgin olarak azaltması, toplumlara ekonomik yük getirmesi ve astım gibi bazı hastalıklarla olan bağlantısı nedeniyle önemli bir hastalıktır. Alerjik nezle, duyarlı kişilerde havada bulunan ve solunan hava ile burun mukozasına temas eden alerjene karşı vücudun savunma sisteminin anormal tepki vermesi sonucunda gelişen alerjik bir hastalıktır.
Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma ve burunda kaşıntı bu hastalığın en sık görülen belirtileridir. Bu belirtiler alerjik nezlenin yanısıra çok çeşitli burun hastalıklarında görülmesi nedeniyle alerjik nezlesi olan bir hastanın Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından değerlendirilmesi gereklidir. Hastanın hikayesi, KBB muayenesi ve deri testleri ya da kan testleri ile alerjik nezle tanısı konur. Alerjik nezle tedavisinde; alerjenden korunma, ilaç tedavisi, aşı tedavisi ve gerekli durumlarda ameliyat uygulanmaktadır. Yazımızın devamında ‘’Alerjik nezle neden olur?’’, ‘’Alerjik nezle belirtileri nelerdir? ‘’Alerjik nezle tanısı nasıl konulur? ‘’Alerjik nezle nasıl tedavisi edilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara alerjik nezle tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Alerjik Nezle Nedir?
Alerjik nezle (alerjik rinit) ya da saman nezlesi, duyarlı kişilerde havada bulunan ve solunan hava ile burun mukozasına temas eden alerjene karşı vücudun savunma sisteminin anormal tepki vermesi sonucunda gelişen alerjik bir hastalıktır. Alerjik nezle, toplumda oldukça sık görülmesi ve tehlikeli bir hastalık olmamasına rağmen kişinin yaşam kalitesini belirgin olarak azaltabilmesi nedeniyle önemli bir hastalıktır. Alerjik nezle belirtilerinin kişinin yaşam kalitesine olan etkisine göre şiddeti ve belirtilerin sürekli ya da aralıklı olmasına göre sürekliliği belirlenerek sınıflandırması yapılır. Alerjik nezle belirtileri diğer birçok burun hastalığında da görülebildiği için mutlaka bir KBB hekimi tarafından değerlendirilmeli ve doğru tanı için gerekli incelemeler yapılmalıdır.
Alerjik Nezle Neden Olur?
Alerjen, alerjik tepkiye yol açan polen, ev tozu akarı, mantar sporları, hayvan tüyleri gibi onlarca maddeye verilen isimdir. Alerjik nezlesi olan kişi bu alerjenden birine ya da birkaçına duyarlı olabilir. Alerjik nezle hastalığının olması için alerjen ile kişinin daha önce karşılaşmış olması ve vücudunun savunma sisteminin tanışmış olması gereklidir. Sağlıklı bir kişide tekrar karşılaşıldığında herhangi bir etkisi olmayan ama alerjik nezlesi olan kişinin duyarlı olduğu alerjen, solunum havasıyla burun mukozasına ulaştığında kişinin savunma sisteminde çeşitli ardışık tepkimelere ve vücutta histamin gibi maddelerin salınmasına neden olur. Bu tepkimelerin sonucunda alerjik nezle belirtileri ortaya çıkmaktadır.
Alerjik Nezle Belirtileri Nelerdir?
Alerjik nezlenin sık görülen belirtileri; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma ve burunda kaşıntı olmasıdır. Burun akıntısı genellikle sulu ve berrak özelliktedir. Bu hastalarda gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma gibi göz belirtileri eşlik edebileceği gibi ayrıca damakta ve boğazda kaşıntı, geniz akıntısı, sık boğaz temizleme, öksürük ve yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Alerjik nezle belirtilerinin kişinin yaşam kalitesine olan etkisine göre şiddeti ve belirtilerin sürekli ya da aralıklı olmasına göre sürekliliği belirlenerek sınıflandırması yapılır. Bu bilgiler tedavi planı açısından önemlidir.
Alerjik Nezle Kimlerde Görülür?
Alerjik nezle en sık genç erişkinlik döneminde olmakla birlikte bebeklik döneminden sonra herhangi bir yaştaki kadın ya da erkeklerde ortaya çıkabilir. Genetik faktörler ve ailede alerjik hastalıkların bulunması risk teşkil eder. Alerjik nezle, astım ve egzama (atopik dermatit) ile birlikte olabilir.
Alerjik Nezle Tanısı Nasıl Konulur?
Alerjik nezle belirtileri diğer birçok burun hastalığında da görülebildiği için mutlaka bir KBB hekimi tarafından değerlendirilmeli ve doğru tanı için gerekli incelemeler yapılmalıdır. Tam bir KBB muayenesi ve özellikle muayene odasında hasta otururken kameraya bağlı endoskopla burun içerisinin muayenesi çok değerli bilgiler vermektedir. Hastanın hikayesi ve yapılan muayenesi sonucunda alerjik nezle ön tanısı konur. Tanıyı kesinleştirmek, duyarlı alerjene uygun korunma yöntemlerini belirleyebilmek, tedavide daha etkili olabilmek ve aşı tedavisi (immunoterapi) açısından alerjen deri testleri ve kan testleri ile hastalığı neden olan alerjen tespit edilebilmektedir.
Alerjik Nezle Nasıl Tedavi Edilir?
Alerjik nezle tedavisi başlıca; korunma yani kişinin duyarlı olduğu alerjenden kaçınması, belirtilerin ilaç tedavisi ile kontrol altına alınması ve duyarlılığı ortadan kaldırmak için yapılan aşı tedavisidir. İlaç tedavisi olarak en sık kortizonlu ya da antihistaminikli burun spreyleri ve antihistaminik haplar kullanılmakla birlikte çok çeşitli ilaç seçenekleri bulunmaktadır. Hastalığın şiddeti ve sürekliliğine göre en az ilaçla en etkili ilaç tedavisini sağlanmak amaçlanır. Aşı uygulamasına uygun alerjen tespit edildiğinde dilaltı ya da cilt yoluyla alerji aşısı (immunoterapi) uygulanabilmektedir. Bu tedavilerin yanısıra bazı hastalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Özellikle burun tıkanıklığı ön planda olan hastalarda burun etlerinin küçültülmesi (konka küçültme ameliyatı) faydalı olmaktadır.
Alerjik Nezlede Alerjenden Korunma Nasıl Yapılır?
Duyarlı olunan alerjenin deri testleri ya da kan testleri ile tespit edilmesi doktorun uygun korunma önerilerini hastasına aktarabilmesini sağlar. En sık korunma önerileri; polenlerin çok yoğun olduğu dönemlerde mümkün olduğunca kapalı alanda kalmak, polenle maruziyet sonrası duş almak ya da sık sık yüz yıkamak, gözlük kullanmak, araba yolculuğunda camları kapalı tutmak, havalandırma filtrelerini düzenli değiştirmek, özellikle yatak odasında yünlü ve tüylü eşyaların ve halının bulundurulmaması, çamaşırların 60 derecede haftada bir yıkanması, HEPA filtreli elektrik süpürgesi kullanılması, alerjisi olan kişinin toz almamasıdır.
Ankara Alerjik Nezle Tedavisi Fiyatları
Ankara alerjik nezle tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.